U subotu u Visokom izvedba opere Giacoma Puccinija “Sestra Angelica”

Povodom 540. obljetnice smrti posljednje bosanske kraljice i franjevačke trećoredice Katarine Kotromanić, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom posljednjih dana održava se operna radionica Giacomo Puccini, “Sestra Angelica”, na kojoj, uz 27 članica Ženskoga zbora Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, sudjeluje i 13 opernih solistica iz BiH, Srbije, Italije, Malezije i Australije.

Radionicu su osmislili i vode: prof. Patrizia Morandini, Firenza (režija, scenografija i scenski pokret), prof. Seho Lee, Seul/Dublin (dirigent i klavirska pratnja) i Jasmina Polić, Sarajevo/Dublin (umjetničko vodstvo).

Prema planu realizacije ovog projekta, bit će upriličene tri izvedbe za javnost (ulaz slobodan):

  • subota, 13.10.2018. u 19.00 sati: Visoko, Kulturni centar Altindağ – Visoko
  • nedjelja, 14.10.2018. u 18.00 sati: Kraljeva Sutjeska, Crkva sv. Ivana Krstitelja
  • utorak, 16.10 .2018. u 19.30 sati: Sarajevo/Bistrik, Crkva sv. Ante

Puccinijeva “Sestra Angelica” prvi put je izvedena u New Yorku prije ravno stotinu godinu (1918.), a u BiH, prema raspoloživim podacima, do sada nije izvedena.

Bit će to također prva izvedba jedne opere u Visokom i Kraljevoj Sutjesci. Težište drame ove opere usmjereno je ka univerzalnom osjećaju ljubavi, jer kraljica Katarina i glavni lik opere Sestra Angelica, iako su im sudbine posve različite, dijele istu majčinsku ljubav i bol zbog gubitka djece.

Organizatori ističu kako izvedbom ove opere žele također izraziti zahvalnost svim našim majkama i suosjećanje sa svim onima koje pate za svojom djecom.

Ovaj projekt će biti zaključen koncertom Ženskog zbora FKG 25. 10. 2018. u Rimu, u crkvi Ara Coeli, u kojoj je kraljica Katarina pokopana.

povezani članci

Najnovije