Srijeda, 19 Juna, 2024

U petak historijski čas i stalna postavka Zavičajnog muzeja “Otpor agresiji 92-95”

U okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u Kulturnom centru u Visokom 11. augusta u 14:00 sati će biti održan historijski čas i stalna postavka Zavičajnog muzeja Visoko “Otpor agresiji 92-95”.

Spomenuta manifestacija traje dva mjeseca, a za cilj ima podizanje nivoa svijesti o važnosti države, jačanju osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom.

Sadrži niz kulturno-umjetničkih, komemorativnih, edukativnih, vjerskih i drugih prigodnih sadržaja, a program u Visokom je prilika da posjetioci putem ove forme usvoje nove informacije i znanja o bosanskohercegovačkjom otporu.

– Njegovanje kulture sjećanja i njen značaj se ogledaju u tome da budućim generacijama kroz adekvatne činjenično utvrđene sadržaje i činjenice i aktivnosti kreiramo ambijent da nauče historiju i da kao društvo probamo da sazrijemo s ciljem da se nikada, nikom i nigdje ne ponovi ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini – poručio je ranije direktor JU Fond memorijala KS Ahmed Kulanić.

RTV Visoko/Preporod.info

povezani članci

Najnovije