Subota, 13 Aprila, 2024

U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena: Kako se pripremiti za gubitak jednog sata sna?

U noći sa subote (30. mart) na nedjelju (31. mart) pomijeraju se sat unaprijed, pa ćete, primjera radi, u dva sata kazaljke svojih satova pomjeriti na tri sata.

Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje – u proljeće i u jesen.

Iako je dvogodišnja promjena osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, promjena također znači da gubimo jedan sat sna, piše metro.co.uk.

Promjena u rutini može poremetiti naš uobičajeni ritam. Štaviše, prema tvrdnjama medicinskih stručnjaka, melatonin, koji nam pomaže da spavamo, stvara se u tami i potiskuje ga svjetlo, što znači da dodatni sat dnevnog svjetla može utjecati na naš raspored spavanja nekoliko dana.

– Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo, pa duži dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju. Osjetljivi smo na nedostatak sna i čak nas i nešto tako malo kao sat vremena može izbaciti iz takta. Nekim ljudima možda će trebati četiri dana da se oporave – objašnjava psiholog Darren Stanton.

Kako se možemo pripremiti za pomicanje kazaljki naprijed i, što je ključno, za gubitak jednog sata sna?

Stanton je podijelio svoje ključne upute za pomoć pri prijelazu, uključujući jednostavne promjene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini i domu te kako izbjeći da vas ta promjena poremeti.

Postepeno postavljajte alarme: ne bojte se, sada možete nešto poduzeti kako biste osigurali da se 31. marta ne probudite kao zombi.

Stanton kaže da biste trebali početi postavljati alarm ranije za 15 minuta svakog jutra otprilike sedam dana ranije. Kasnije ćete sebi biti zahvalni.

Pronađite načine da se opustite: stres zbog nedovoljnog sna i osjećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. Zapravo, to bi moglo povećati deprivaciju sna.

Stanton predlaže da pokušate pronaći načine za opuštanje, uključujući slušanje umirujuće muzike ili opuštanje uz neke tehnike hipnoze ili meditacije. Ključ je pronaći ono što vam odgovara.

Investirajte u zamračne rolete: previše svjetla može utjecati na vaše spavanje, pa rolete za zamračivanje mogu biti fantastična investicija.

Ograničite vrijeme ispred ekrana i kofein: promjena vremena znači da ćete možda morati otići u krevet prije nego što se vaše tijelo osjeća spremnim. Kako bi se vaš mozak osjećao manje aktivnim, dobro je ograničiti stvari koje ga stimuliraju.

– Kako biste bili sigurni da ćete s lakoćom zaspati, izbjegavajte stvari poput kofeina i provođenja vremena ispred ekrana, koji vas mogu pretjerano stimulirati i otežati odlazak u zemlju snova – savjetuje Stanton.

Počastite se novom posteljinom: konačno, olakšajte sebi promjenu i počastite se nečim zbog čega ćete poželjeti ići prije spavati.

– Također, možete pokušati uložiti u neku svilenkastu pidžamu ili nove plahte kako bi vaš krevet bio privlačniji – kazao je Stanton.

RTV Visoko/Faktor.ba

 

 

 

povezani članci

POPULARNO