U Mostaru održani 41. Memorijal „Izet Kurtalić“ i 59. Mostar kup

Mostar je proteklog vikenda bio mjesto susreta aviomodelara šire regije. Održana su dva takmičenja bodovana za Svjetski kup. Prvom je organizator bio visočki aeroklub, jer je u pitanju bio 41. Memorijal „Izet Kurtalić“. Takmičilo se u četiri discipline – F1ABCH.

U klasi jedrilica su nastupila 23 modelara iz sedam zemalja. Prvo mjesto je osvojio Grozdan Meglaj iz Hrvatske, ispred Miroslava Mandicheva iz Bugarske i Slovenca Boštjana Bagarija. Elmin Kerkez je bio osmi, Edin Šahinović i Sabrija Limo deseti, odnosno jedanaesti, a Muhamed Šahinović devetnaesti.

U klasi gumenjaka je najbolji bio Ismet Yurtseven iz Turske, ispred visočkog predstavnika Malika Čabaravdića i Soniboja Sabe iz Hrvatske. Mirsad Kapetanović je bio četvrti, Haris Jusufbašić šesti, a Faruk Čabaravdić osmi.

U klasi F1H je najbolji bio Makedonac Mihail Pozharski. Drugi je bio Emin Jusufbašić, a treći još jedan Makedonac – Dino Najdoski.

Kod penjača je Francuz Gauthier Briere osvojio prvo mjesto. Slijedila su dva Hrvata, Željko Grepl i Boris Markušić. Četvrti je bio Rade Mazalica iz BiH.

Dan kasnije se takmičilo u okviru 59. Mostar kupa. Prvo mjesto tom prilikom u klasi jedrilica osvaja Austrijanac Rudolf Holzleitner, ispred Miroslava Mandicheva iz Bugarske i Visočanina Edina Šahinovića. Elmin Kerkez je bio četvrti, Muhamed Šahinović deveti, a Sabrija Limo deseti.

U klasi F1B je najbolji bio Soniboj Sabo ispred Ismeta Yurtsevena, dok su se od treće do šeste pozicije rasporedili Haris Jusufbašić, Malik Čabaravdić, Mirsad Kapetanović i Faruk Čabaravdić.

Ovim dvodnevnim susretom su svi bili zadovoljni. Čak i odzivom, s obzirom da se nedavno održalo Svjetsko seniorsko i Evropsko juniorsko prvenstvo. Vremenske prilike su bile idealne za održavanje takmičenja, gostoprimstvo organizatora očigledno, a gosti presretni ambijentom Mostara, ako i pripremljenim im ćevapima i delicijama sa roštilja.

AK “Izet Kurtalić” Visoko

povezani članci

Najnovije