U Medresi “Osman ef. Redžović” Svjetski dan hidžaba obasjan svjetlom zajedništva i duhovnog odraza

Svjetski dan hidžaba obilježava se prvog februara, a prvi put je zvanično obilježen 2013. godine. U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama. Hidžab predstavlja izraz skromnosti i poslušnosti Bogu, kao i spremnost da se živi prema propisima. Posjetili smo medresu “Osman ef. Redžović”, gdje se njeguju vjerske vrijednosti, a djevojke ponosno nose hidžab. U medresi je ovaj dan obilježen podjelom kolača, fotografisanjem u lijepom kutku koji je pripremila pedagogice Ajle Zubčević-Delibašić sa učenicama, te predavanjem na kojem je gošća bila mlada hafiza i dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, Mubina Suljić- Solo. Nakon predavanja su dodijeljena priznanja za naučene sure, a dodijelila ih je hafiza Adisa Aganhodžić.

 

“Željeli smo ovaj svečani program posvetiti upravo ovom danu kako bismo istakli ove dvije vrijednosti koje predstavljaju najveće blagodati za muslimane: Kur’an i hidžab. Kur’an obogaćuje našu dušu i čini nas duhovno jačima, dok nas hidžab štiti od vanjskih utjecaja. Vrijednosti hidžaba su mnogobrojne. Prije svega, on predstavlja vid pokornosti Allahu uzvišenom, poput namaza, te propisnog oblačenja kao obaveze koju moramo ispoštovati. To nije pitanje izbora, već obaveza koju trebamo ispunjavati. Hidžab donosi mnoge koristi, kako u ovom životu, tako i u onom budućem. Ne smijemo zanemariti da hidžab treba prvenstveno oplemeniti ženu, potičući je na razvoj duhovnog i moralnog aspekta, te ju zaštiti od vanjskih utjecaja. Osobno, nosim hidžab već dvadeset godina, prošla sam kroz različite dijelove svijeta, kako zapadne zemlje, tako i istok. nisam I nikada nisam naišla na neugodnosti ni u jednom trenutku. To je pozitivan manifest hidžaba jer se osjeća veće poštovanje prema ženi koja nosi hidžab, kazala je hfz. Adisa Aganhodžić, odgajateljica u medresi.

Učenice medrese itekako su ponosne što su dio okruženja u kojem se njeguju prave vrijednosti, te ističu značaj svog hidžaba. “Hidžab nosim četiri godine. Pokrila sam se prije nego što sam krenula u medresu i zaista je ta želja za hidžabom bila prisutna od mladih godina. Roditelji su mi uvijek govorili da sačekam da moja odluka bude čvršća. Zaista, od kada sam pod hidžabom, osjećam se sigurno. To je moj identitet i predstavlja moju ljubav prema islamu i Allahu. Želim poručiti onima koji razmišljaju o pokrivanju da je to jedna predivna stvar i da će se tako osjećati sigurno”, istakla je Amina Kišić, učenica medrese.

U medrese, gdje se duh obrazovanja susreće s ljubavlju prema vjeri, većina učenica odabire nositi hidžab kao simbol unutarnje ljepote i posvećenosti, stvarajući tako očaravajuće okruženje gdje se svijest o duhovnosti nježno tkala u svakom trenutku. “Prije nego sam došla u medresu, nisam primjećivala vrijednost marame, ali tek sada, kada izlazim na ulicu, primijetim jednu veliku zajednicu žena i svega onoga što me okružuje, nečega čemu ja pripadam. Osjećam se puno vrijednije, s mnogo više samopouzdanja mogu koračati ulicom”, kazala je Amira Hajduković, učenica medrese.

Hidžab je ukras žene muslimanke, njeno ogledalo, njeno dostojanstvo, njena vjera i njen identitet.

Ilma Šabanović

povezani članci

Najnovije