Srijeda, 28 Februara, 2024

U Javnoj kuhinji Visoko tokom prošle godine napravljeno i podijeljeno preko 30.000 obroka

Javna kuhinja u Visokom egzistira skoro 10 godina, a kroz sve ove godine rada podijeljeno je stotine hiljada obroka ljudima koji se nalaze u potrebi za uslugama javne kuhinje. Osnivač i pokretač javne kuhinje u Visokom  je Udruženje „Mladi volonteri“, a mi smo provjerili kako je kuhinja funkcionisala tokom prethodne 2023.godine.

– Javna kuhinja je otvorena u decembru 2014.godine i ove godine se navršava deset godina rada. Rad je na principu da Centar za socijalni rad Visoko uvodi u pravo korisnike i svi korisnici nam dolaze preko njih. Danas imamo blizu 170 korisnika, ali bih naglasio da svi oni ne dolaze po svoj obrok i da dnevno imamo oko 80 obroka koje podijelimo našim redovnim korisnicima. Samo u 2023.godini napravili smo i podijelili preko 30.000 obroka. – kazao nam je Belmin Debelac, direktor Udruženja „Mladi volonteri“ iz Visokog.

Iako je u posljednje vrijeme došlo do enormnog porasta cijena namirnica, ali i energenata, u Javnoj kuhinji Visoko nisu imali problema sa radom, pošto su kroz sve ove godine uspjeli stvoriti sistem finansiranja, ali i doći do brojnih fizičkih i pravnih lica koja su prepoznala značaj jednog ovakvog projekta i svojim donacijama ga podržavaju.

Uglavnom egzistiramo zahvaljujući donacijama naših sugrađana, privrednika i pravnih lica, imamo redovan izvor finansiranja od strane Gradske uprave Visoko, a apliciramo na javne pozive kantonalnog i federalnog ministarstva odakle dobijamo također sredstva za normalno funkcionisanje kuhinje.

Javna kuhinja svoj rad nastavlja i u 2024.godini, a pored Javne kuhinje i samo udruženje „Mladi volonteri“ u ovoj godini ima brojne planove i projekte.

– Nastavljamo sa nesmetanim radom Javne kuhinje, uvijek u našem skladištu imamo namirnica za barem dva mjeseca rada, a tu su i redovna sredstva Gradske uprave Visoko, kao i nadležnih ministarstava koja očekujemo i u ovoj godini, kao i donacije i podrška naših privrednika i sugrađana. Pored Javne kuhinje naše udruženje nastavlja i sa drugim aktivnostima, u ovoj godini imamo dva internacionalna projekta, a na lokalnom nivou završavamo projekat sa UNDP-om, nastavljamo s apliciranjem na javne pozive i sa svojim redovnim aktivnostima. – kazao nam je Debelac.

povezani članci

POPULARNO