Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji organizovan zajednički iftar

Sa željom da se još jednom pokaže zajedništvo i međusobno razumijevanje na ovim našim područjima, Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog organizovala je zajednički iftar za sve svoje učenike, kao i goste iz Humanističke gimnazije iz Zagreba, koji su boravili u ovoj ustanovi.

Kako je istaknuto, mjesec ramazana ove godine se poklapa i sa Korizmom, 40-dnevnim periodom u kojem se kršćani pripremaju za Uskrs, te je zajednički iftar bio dobra prilika da se pokaže jedinstvo kroz različite vjere.

“Sa željom da na određeni način promovišemo mir i razumijevanje, kao i suživot među ljudima, došli smo na ideju da u našim prostorijama organizujemo zajednički iftar tokom mjeseca ramazana. Upravo taj čin pokazujemo na direktan način to zajedništvo u vjeri, ono što vodi i do zajedništva među ljudima. Također, upravo u tom periodu smo imali i goste iz naše prijateljske gimnazije iz Zagreba, koji su za nas pripremili jednu priredbu, nakon koje smo i njih pozvali na zajednički iftar. Željeli smo i da oni vide kako sve to izgleda, jer oni nemaju priliku često da budu dio toga. Možda je ovo bio simbolični čin, no izazvao je dobar odjek i snažno djelovao i na goste i na sve ostale stanovnike Visokog koji su veoma srdačno reagovali na sve to. Svi su imali priliku vidjeti da možemo biti na određeni način različiti, ali živjeti zajedno, jedni sa drugima i zajedno čuvati tradicije naših vjera”, poručio je direktor FKG-a fra Stipo Alandžak.

On je također najavio da bi do kraja mjeseca ramazana vjerovatno trebao biti organizovan još jedan zajednički iftar u prostorijama ove školske ustanove.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Neven K/Naša riječ

 

 

povezani članci

POPULARNO