Četvrtak, 29 Februara, 2024

U FBiH samo 25 posto osoba starijih od 60 godina potpuno vakcinisano protiv COVID-19

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije.

Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86 posto umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti vakcinacije osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH.

Vakcinacija protiv COVID–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o vakcinaciji ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36 posto osoba starijih od 60 godina vakcinisano prvom dozom, a potpuno vakcinisano tek 25 posto.

Jedan od razloga za neodlučnost prema vakcini protiv COVID-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon vakcinacije protiv COVID-19, koja je učestalija kod mlađih osoba. S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od COVID–19, te da je više od petine hospitaliziranih pacijenata imalo krvne ugruške.

Korist vakcinacije značajno nadmašuje potencijalne rizike. Podaci pokazuju da su sva cjepiva protiv COVID-19 vrlo učinkovita protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva osobe starije od 60 da se što prije odazovu na vakcinaciju i time zaštite svoje zdravlje i život.

RTV Visoko/Fena/Faktor.ba

povezani članci

POPULARNO