Srijeda, 24 Aprila, 2024

U FBiH instalirano 888 solarnih elektrana, EU ulaže značajna sredstva u obnovljive izvore

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine instalirano je 888 solarnih elektrana, 70 malih hidroelektrana te devet vjetroelektrana i četiri elektrane na biogas.

– U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalirano je 888 solarnih elektrana ukupne snage 79.019 kW (kilovata), 70 malih hidroelektrana ukupne snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne snage 135.000 kW i četiri elektrane na biogas snage 600 kW”, potvrđeno je za Fenu iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH- FERK.

Prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) kao i zvaničnom izvještaju upućenom prema sekretarijatu EnZ, BiH/FBiH je ispunila cilj od proizvodnje 40 posto energije iz obnovljivih izvora energije.

Iz tog ministarstva navode kako najviše obnovljive energije koristimo iz drvne biomase za grijanje, a što se tiče proizvodnje električne energije najviše koristimo električnu energiju dobivenu iz hidroelektrana.

– U Federaciji se trenutno provodi više projekata iz obnovljivih izvora energije. Ovo ministasrtvo izdaje energetsku dozvolu za projekte instalirane snage iznad 1 MW koja predstavlja upravni akt koji prethodi izdavanju građevinske dozvole – istakli su iz FMERI.

Kada su u pitanju sredstva iz EU fondova, za IPU, odnosno budžetsku podršku EU Bosni i Hercegovini namijenjeno je 2 puta po oko 13 miliona KM za mjere energijske efikasnosti u domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima s tim da se, kako navode, neka od namijenjenih sredstava za energijsku efikasnost mogu iskoristiti na primjer i za obnovljivu energiju (npr solare za mala i srednja preduzeća, ugradnja toplotnih pumpi i drugo).

S obzirom da je BiH 21. marta dobila status pregovarača za pristupanje EU, pretpostavka je da će biti puno više fondova na raspolaganju BiH za ulaganje u obnovljivu energiju.

RTV Visoko/Fena/Preporod.info

 

 

 

povezani članci

Najnovije