Četvrtak, 29 Februara, 2024

Tri sitnice su dovoljne da pobijedite poslijepodnevni umor

Jeste li od onih koji se često bore s popodnevnom umorom oko 14 sati? Bez obzira na to koliko dobro spavate noću, popodnevna kriza može vas zahvatiti.

Ali umjesto da se borite s umorom, postoji jednostavan trik kako to riješiti, prema treneru pamćenja, Jimu Kwiku.

Kwik predstavlja čarobni lijek da se izborite sa poslijepodnevnom ‘fjakom’, koji je jednostavniji nego što mislite. Umjesto da se silom probijate kroz krizu omamljenosti, on preporučuje “uvijek govoriti o odmoru”.

Tokom pauze za mozak, napravite tri jednostavne stvari koje su hranjive za vaš mozak: krećite se, hidrirajte se i dišite.

Krećite se

Pokušajte prošetati, napraviti koju vježbu joge u par minuta, istegnuti se ili čak brzo trčati. Kretanje ne samo da potiče cirkulaciju već i pomaže u razbuđivanju vašeg uma.

Budite fleksibilni s ritualima odmora  – ponekad to može biti brza popodnevna šetnja, dok drugi put može biti deset minuta meditacije ili istezanja. Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi se onome što vam najviše odgovara.

Hidrirajte se

Natočite si čašu vode, ponovno napunite svoju bočicu vodom ili popijte šoljicu čaja. Hidracija je ključna za održavanje energije tokom dana, a nedostatak tekućine može uzrokovati umor.

Dišite

Pokušajte s rutinom disanja, meditacijom ili jednostavno udahnite svježeg zraka. Svjesno disanje može pomoći u opuštanju uma i obnavljanju energije.

Jim Kwik ističe da, iako kofein ili dodaci za koncentraciju nisu isključeni, važno je kombinirati ih s pravim odmorom za mozak. Razmislite o tome da svoj ritual popodnevne kafe spojite s kratkom šetnjom ili drugim oblikom odmora.

Uzimanje kratke pauze za mozak tokom popodneva može dugoročno povećati vašu produktivnost. Umjesto da se prisiljavate kroz umor, napunite svoj um s ove tri jednostavne, ali moćne aktivnosti.

Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete ostati svježi i fokusirani, spremni za uspješan završetak dana, piše Ljepota&Zdravlje.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

povezani članci

POPULARNO