Nedjelja, 23 Juna, 2024

Svi milijarderi mlađi od 30 godina naslijedili svoje bogatstvo

Svi svjetski milijarderi mlađi od 30 godina naslijedili su svoje bogatstvo, u prvom talasu “velikog transfera bogatstva” u kojem se očekuje da će više od hiljadu bogatih ljudi prenijeti više od 5,2 biliona dolara svojim nasljednicima u naredne dvije decenije.

Na svijetu već ima milijardera više nego ikada ranije (2.781), a očekuje se da će taj broj rasti u narednim godinama kada se ima u vidu da se starija generacija super bogatih priprema da svoj imetak prenese na potomke. Istraživanje časopisa Forbs pokazalo je ima 15 milijardera starih 30 ili manje godina, ali da nijedan nije stvorio sopstveno bogatstvo, već da je imao koristi od ogromnog nasljeđa.

Među njima su milijarderi iz Irske, Firoz Mistri (27) i njegov brat Zahan (25), od kojih svaki ima, kako se procjenjuje, po 4,9 milijardi dolara od udjela u “Tata Sons”, matičnoj kompaniji indijskog konglomerata “Tate Group”, koji posjeduje brendove automobila, uključujući Jaguar lend rover. Oni su naslijedili svojih 4,6 odsto udjela u kompaniji 2022. godine nakon smrti oca Sajrusa Mistrija, koji je umro manje od tri mjeseca poslije njihovog djede Palonjija.

Troje djece Leonarda del Vekija, osnivača kompanije za luksuzne sunčane naočare “Luksotika”, postali su milijarderi nakon njegove smrti 2022. Leonardo Marija (28), Luka (22) i Klemente del Vekio (19) su naslijedili po 12,5 odsto udjela u porodičnoj holding kompaniji “Delfin” sa sjedištem u Luksemburgu, koja posjeduje skoro trećinu “EsajlorLuksotika”, kompanije koja stoji iza “Rej bana” i “Oklija”. Braća i sestre imaju bogatstvo koje se procjenjuje na 4,7 milijardi dolara za svakog od njih.

Najmlađa milijarderka na svijetu je Livija Fogt (19), koja ima bogatstvo od 1,1 milijardu dolara zahvaljujući udjelu od 3,1 u “VEG Industris”, brazilskom proizvođaču električne opreme čiji je suosnivač njen djed Verner Rikardo. Umro je 2016. Na spisku je i njena starija sestra Dora Fogt de Asis (26).

Stručnjaci švajcarske banke UBS navode da: “Tokom narednih 20 do 30 godina, preko hiljadu današnjih milijardera će vjerovatno prenijeti više od 5,2 biliona dolara svojim nasljednicima. Kako smo došli do ovog broja? Jednostavno sabiranjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina”.

Dugoročno gledano, izuzetno bogatstvo koje je rezultat procvata preduzetničke aktivnosti od devedesetih uspostavilo je osnovu za buduće generacije porodica milijardera.

Najbogatija osoba na planeti je većinski vlasnik konglomerata luksuzne robe LVMH Bernar Arno. On ima 75 godina i nedavno je unaprijedio svoju djecu na ključne pozicije u poslu. Arno ima procijenjeno bogatstvo od 233 milijarde dolara, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Čarls Koh, stariji od braće američkih industrijalaca milijardera, ima 88 godina, dok njegov brat Dejvid ima 79 godina. Fil Najt, milijarder, suosnivač kompanije “Najki”, ima 86 godina.

Očekuje se da će sljedeća generacija naslijediti ukupno 70 biliona dolara u narednih 20 godina, prema procjenama konsultantske firme “Seruli Asošiejts”. Očekuje se da će “transfer milenijalci” postati “najbogatija generacija u istoriji”, pokazuje istraživanje agenta za nekretnine Najta Franka.

Jedan od najmlađih milijardera koji su stekli – a ne naslijedili – svoje bogatstvo je Ben Fransis (31), britanski osnivač sportskog brenda Džimšark. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije