SVI ĆE UŽIVATI U NAJLJEPŠEM DIJELU GRADA NA UŠĆU RIJEKA FOJNICE I BOSNE

Od Kožarskog do Gradskog (Betonskog) mosta intezivirani su radovi sa ciljem što bržeg završetka dva projekta koji su za sada poprilično “izašli” iz vode. Prema riječima Emira Fejzovića, pomoćnika načelnice u Službi za Lokalni ekonomski razvoj, prvi projekat je regulacija desne strane obale rijeke Fojnice(225 metara) i lijeve strane obale rijeke Bosne(173 metra). Glavni finansijer je Agencija za vodno područje Slivovi rijeke Save uz sufinansiranje Općine Visoko. Primarni radovi na izgradnji temeljnog podzida dobro napreduju, a potpuni završetak radova se očekuje u 2019. godini.

Cilj je da najljepši dio Visokog, ušće rijeka Fojnice i Bosne (Sastavci) poprimi jedan novi, ljepši izgled te da se grad potpuno otvori ka rijekama i da svi uživaju u riječnom ambijentu.

Drugi projekat se odvija nizvodno na desnoj strani obale rijeke Bosne. Radi se o izgradnji obaloutvrde koja će biti identična kao ona na lijevim stranama obala rijeka Fojnice i Bosne uz šetalište. U narednoj godini bi izgradnja obaloutvrde trebala biti nastavljena prema Streljani, a ispod muslimanskog mezarja.

Opširnije u prilogu RTV Visoko koji je pripremila Mirha Ganić.

povezani članci

Najnovije