Nedjelja, 23 Juna, 2024

Svečano obilježen 7. april- Dan oslobođenja Visokog od fašizma

Prigodnim programom u organizaciji Gradske uprave Visoko, danas je obilježen 7. april- Dan oslobođenja Visokog od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje je počelo prijemom za delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Koordinacionog odbora boračkih uduženja i organizacija Visokog kojeg su upriličili gradonačelnik Mirza Ganić, predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić i zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Nevzeta Begić.

„7. aprila 1945. godine je zvanično uzet kao Dan oslobođenja Visokog i evo do danas Grad Visoko baštini tu tradiciju i ako Bog da to će raditi i u narednom vremenskom periodu. Zaista nama je najvažniji mir tako da obilježavanje ovakvog  jednog datuma je vrlo bitno. Također, vidite kroz historiju, obzirom da su nas zadesila nemila dešavanja od 1992-1995.   imamo mi i drugih datuma kojih obilježavamo, mi koji smo prošli ovaj period od 1992. godine, akteri i oni koji se sjećaju  perioda  iz 1945. znaju značaj ovakvih datuma i njihovog obilježavanja. Novije generacije zasigurno ne razumiju jer nisu proživjeli taj dio ali je na nama da im prenosimo, da razgovaramo i evociramo uspomene kako nam se ponovo ne bi takve stvari dešavale. Iskoristit ću priliku da vam čestitam 7. april – Dan oslobođenja Visokog i da se u narednom vremenskom periodu i narednih godina ovako sastanemo i razgovaramo, a paralelno i evociramo određene uspomene na ta vremena“- izjavio je gradonačelnik Mirza Ganić.

Prisutni su poručili da je obaveza svih nas njegovanje tekovina u borbi protiv svih oblika fašizma i podučavanje mladih generacija o bogatoj historiji našeg grada. Prijem je iskorišten za evociranje uspomena na prošla vremena i prisjećanje na sve žrtve i hrabre borce za slobodu, koji su pobijedili zlo i pokazali kako se voli domovina.

Nakon prijema delegacije su položile cvijeće i odale počast na Spomen kosturnicu borcima NOR-a , Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, te na Trg žrtava genocida u Srebrenici.

povezani članci

Najnovije