Srijeda, 24 Jula, 2024

Svečani prijem i dodjela Državne nagrade za sport 2023. godine skijašici Elvedini Muzaferiji

Svečani prijem i dodjela Državne nagrade za sport 2023. godine skijašici Elvedini Muzaferiji, te plaketa zaslužnim sportistima održana je u Olimpijskom muzeju u Sarajevu u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prvi prijem u ovakvom ambijentu organiziran je u saradnji s Olimpijskim komitetom BiH koji ove godine obilježava jubilej 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu.

Vijeće ministara BiH je prije deset dana, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine. Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji.

Državna nagrada za sport se dodjeljuje od 2009. godine, a među dobitnicima su bili i Lana Pudar, Amel Tuka, Edin Džeko, Dušan Bajević i Ivica Osim.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak je u obraćanju istakla da je današnji događaj simboličan izraz zahvalnosti sportistima koji su svojim radom postigli izuzetne rezultate i na najbolji način predstavili BiH.

“U 2023. godini smo imali 44 sportaša koji su na međunarodnim takmičenjima ostvarili značajne rezultate, od kojih je 33 vrhunskih sportista i 11 zaslužnih sportista. Izbor je izvršilo Ministarstvo civilnih poslova na prijedlog Komisije“, kazala je Bošnjak.

Bošnjak je kazala da je današnja dobitnica Državne nagrade Muzaferija u februaru osvojila drugo mjesto u disciplini spust u Crans Montani (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je donijela prvu medalju za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunila “A” olimpijsku normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama Milano – Cortina 2026.

povezani članci

Najnovije