Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Sve više pretile djece, neophodne promjene svijesti i navika    

U Federaciji BiH /FBiH/ sve je više pretile djece, tako da su neophodne promjene svijesti i navika građana i roditelja, nastavnog osoblja i djece o pravilnoj ishrani, zaključeno je na panel-diskusiji o pravilnoj ishrani djece kao načinu za zaustavljanje visokog stepena pretilosti koja je održana na Trebeviću.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da su raznovrsna, kvalitetna i zdrava hrana dostupna svima, te smanjenje pretilosti ono za što se zajedno trebaju zauzeti svi sektori zajedno i to vlasti, zdravstveni sistem, proizvođači, akademska zajednica, potrošači, mediji, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema njegovim riječima, ishrana nije samo pitanje zdravlja, obrazovni sistem je taj koji treba da prihvati i implementira promjene, a proizvodnja, priprema i transport hrane su elemneti bez kojih se ne može govoriti o ovoj temi.

Čerkez je istakao da je važno napraviti mapu puta i da se zna gdje je početak, a gdje kraj, te dodao da je na zdravstvenom sistemu da edukuje sve druge sektore o njihovoj ulozi i pomogne da se nepovoljna statistika zaustavi i preokrene.

Šef Odjeljenja za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Filipović Hadžiomerović rekla je da Zavod implementira sve donesene i razvijene strategije uz unapređenje ishrane. 

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije