Stižu promjene u procesu registracije vozila, uskoro sve završavate na tehničkom pregledu

Uskoro bi trebao doći kraj dugih redova na šalterima MUP-ova, koji se stvaraju prilikom produljenja registracije vozila.

Naime, prema najavama uskoro će se pojednostaviti procedura prilikom registracije vozila. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH aktivno radi na izmjenama “Zakona o sigurnosti prometa na cestama” i “Pravilnik o registraciji vozila” kako bi unaprijedili cjelokupan proces.

Zbog porasta broja registriranih vozila i složenosti postupka produljenja registracije, nadležne službe MUP-a bile su preplavljene zahtjevima vozača, što je dovodilo do dugotrajnih čekanja i nervoze kod vozača.

Do sada su vozači morali obići nekoliko adresa kako bi obavili registraciju vozila, uključujući tehničke preglede, osiguravajuća društva, banke i na kraju MUP.

Ministarstvo planira pojednostaviti postupak kod produljenja važenja registracije vozila po principu “ sve na jednom mjestu ”, omogućujući vozačima da završe proces produljenja registracije na stanicama za tehnički pregled.

MUP će i dalje zadržati ulogu u situacijama prvog registriranja vozila ili promjene vlasništva.

Ova praksa već odavno zaživjela u Hrvatskoj i Srbiji, gdje su otišli korak dalje digitalizirajući proces produljenja registracije.

Također, Ministarstvo razmatra izdavanje pametnih kartica umjesto papirnatih potvrda o vlasništvu i registraciji. Ove kartice bi sadržavale sve potrebne informacije, uključujući podatke o vlasništvu, tehničkoj ispravnosti i druge relevantne informacije.

Ove inovacije ne samo da olakšavaju život vozača u Bosni i Hercegovini, nego i aktivno doprinose cjelokupnom unapređenju saobraćajnog sistema, smanjenju broja neregistriranih vozila, izbjegavanju plaćanja cestarina i ostalih dadžbina, čime se onemogućava nanošenje štete budžetima na svim nivoima vlasti.

RTV Visoko/Klix.ba/Zenicablog.com

 

povezani članci

Najnovije