SPECIJALNI GOST “NOVOGODIŠNJEG TURNIRA VISOKO 2018” LEGENDARNI GOLMAN FK ŽELJEZNIČAR DRAGAN ŠKRBA

Specijalni gost „Novogodišnjeg turnira Visoko 2018.“ biće legendarni golman FK Željezničar koji je branio i čuvenim polufinalima KUP-a UEFA sa Videotonom.

Dragan Škrba je bez ikakve sumnje jedan od najboljih Željinih golmana u historiji. Među stativama tima sa Grbavice proveo je jedanaest godina, od 1981. do 1992 godine. U Portugalu je boravio od 1992. do 1995. godine. Karijeru je završio u Južnoj Koreji.

Činio je udarnu postavu zlatne Željine generacije, koju je sa klupe predvodio legendarni Ivica Osim. Bio je sklon čudesnim reakcijama, specijalista za odbrane jedanaesteraca. Često je znao svojim odbranama “podići ekipu”.

U sezoni 1983/84. Željezničar je tokom većeg dijela sezone bio u utrci za prvaka države. Ipak, na kraju je Zvezda dotakla vrh.

Najvažnija utakmica generacije Dragana Škrbe bila je sa mađarskim Videotonom u polufinalu Kupa UEFA. Iako su imali povoljan rezultat do pred sami kraj, snove je srušio Čuhaji.

„Tim susretom ušli smo u historiju. Mislim da je je to bio spoj negativnih slučajnosti. Kako drugačije mogu objasniti pogodak koji je postigao čovjek koji nikada u karijeri ni prije niti poslije nije poentirao. Mada mislim da je Vlado Čapljić promijenio smjer lopte. U to sam ubijeđen, jer je išla prema meni, imao sam je, i onda iznenada mijenja putanju. Bez ikakve dvojbe, te dvije minute, minuta najvećeg uživanja i minuta najveće patnje, proganjaće me cijeli život. Ne samo mene, nego kompletnu generaciju. Pamtim da je sudija iz Velsa zanijemio, ne može čovjek da pokaže prema centru, cijeli stadion plače… Svi oni kojima je Željo bio u srcu teško su proživljavali tu noć. Prošle su tolike godine, a meni se sve i dalje vrti u glavi, svaki tren te akcije i, sve u svemu, muka mi je…“- pričao je Škrba novinarima KLIX portala.

povezani članci

Najnovije