ŠPD ZDK: Najbolji polugodišnji rezultat od postojanja

Javno preduzeće “Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići ostvarilo je najbolji polugodišnji rezultat od kada postoji ovo preduzeće. U prvih šest mjeseci 2018. ostvarena je finansijska dobit u iznosu od 1.927.523 KM. Ovaj poslovni rezultat proizvod je niza većih i manjih mjera koje je nova uprava društva započela krajem 2016. a nastavila 2017. godine.

– Te mjere se odnose na smanjenje broja uposlenih – administrativnih (neproizvodnih) radnika, kontrolu i smanjenje troškova poslovanja, pozitivne promjene u hijerarhiji rukovođenja i odgovornosti, sprječavanje i zaustavljanju šumskih krađa i domaćinskom odnosu kada su u pitanju javne nabavke, kao i povećanje prihoda putem licitacija i boljim klasiranjem i gospodarenjem. Treba napomenuti da su ovi rezultati postignuti uprkos vrlo lošoj godini za rad, jer su svakodnevne kiše sprječavale rad na terenu. Samo za prethodne dvije godine bez dodatnog zaduživanja ovo preduzeće smanjilo je dug za neuplaćene PIO i druge doprinose za 1,5 miliona KM, isplaćene su naknade za šume prema općinama i Kantonu kao dug iz ranijih godina, u iznosu od jedan milion KM, uz redovno plaćanje tekućih obaveza, a da su obaveze prema dobavljačima smanjene za 1,5 miliona KM i svedene u redovan rok plaćanja od 30 dana“, kaže Jasmin Devedžić, direktor JP ŠPD ZDK Zavidovići, preduzeća za 950 uposlenih.

Znatno je popravljen i odnos sa lokalnim zajednicama gdje se vrše radovi u šumarstvu, a što je rezultat prije svega ispunjavanja redovnih obaveza prema lokalnim zajednicama i Kantonu

– Prioritet u snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima imaju kompanije sa područja ZDK, koje ukupno zapošljavaju oko 3.400 radnika, a pored njih ispunjavamo obaveze u obezbjeđenju ogrjeva za penzionere, sindikalne organizacije, lokalno stanovništvo, škole i druge zainteresovane. Nakon ovakvih rezultata uprava preduzeća zajedno sa Vladom ZDK je postavila zadatak da se u narednih nekoliko mjeseci u potpunosti riješe svi naslijeđeni dugovi za neuplaćene doprinose (naslijeđen dug 7,5 miliona KM i zatezne kamate oko 9 miliona KM) čime će se otvoriti nove šanse i svjetlija perspektiva ovog preduzeća“, ističe Devedžić.

JP ŠPD ZDK je dobilo pozitivnu predocjenu za dobijanje FSC certifikata, a uskoro bi cijeli taj proces trebao biti krunisan dobijanjem međunarodno priznatog FSC certifikata kojeg preduzeće nikada nije imalo. Dobri poslovni rezultati, zaključuje Devedžić, proizvod su dobrog rada cjelokupne uprave društva i pomoći Vlade ZDK i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK te saradnje sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i ostalim ovlaštenim organima.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije