Nedjelja, 23 Juna, 2024

Sladić najavio “dolazak ljeta”: “Iz Afrike nam stižu vrlo visoke temperature”

Sladićeva prognoza

Novi pritjecaj toplote iz Afrike uz temperature zraka koje ponovo rastu oko ili malo iznad 30 °C već narednog vikenda, najavio je bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Trenutno nam svima prija svježije i primjerenije vrijeme aprilu mjesecu, no novo zatopljenje je na pomolu”, najavljuje Sladić.

Dalje dodaje:

“Idućeg vikenda slijedi nam ponovo pritjecaj vrlo tople zračne mase sa prostora sjeverne Afrike s kojom će temperature zraka za april ponovo značajnije odstupati u odnosu na referentni niz 1991-2020.

Uzimajući u obzir nekoliko važnih faktora te prilično jak signal za očekivani period, možemo reći da idući vikend, ali i početak iduće sedmice donosi vrlo visoke temperature zraka koje bi se u većem dijelu zemlje, prema trenutnim materijalima, kretale između 26 i 30 °C, lokalno i više.

Ovakav period sa izuzetno visokim temperaturama zraka za početak aprila mjeseca potrajao bi do 10/11. aprila”.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 18 do 24 °C.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, a dnevna od 21 do 27 °C.

U nedjelju sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 22 do 28, lokalno na sjeveru zemlje do 30 °C.

U ponedjeljak sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 24 do 30, lokalno na sjeveru zemlje do 32 °C.

RTV Visoko/Fokus.ba

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije