Sjećanje na heroje: Obilježena 32. godišnjica pogibije Jašarević Zikreta i Omanović Fikreta

Trideset i druga godišnjica od pogibije visočkih heroja Jašarević Zikreta i Omanović Fikreta, dobitnika najvećeg ratnog priznanja – Zlatna policijska značka, obilježena je danas (utorak, 7. maj) prigodnim aktivnostima.

Delegacije visočkih boračkih Udruženja i Organizacija, članovi porodica, predstavnici Grada Visokog te saborci i prijatelji rahmetli Zikreta i Fikreta, okupili su se na visočkom Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima gdje je proučena Fatiha i odana dužna počast svim herojima koji su naš grad i našu domovinu odbranili od agresije.

Na Spomen obilježju u MZ Kula Banjer, Ferid Provalić – predsjednik UDNRP-a Visoko je upriličio kratak historijski čas uz evociranje uspomena na iskazano herojstvo u najtežim ratnim danima.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, delegacije su upriličile i obilazak mezaristana u Ginju i Gornjem Moštru uz poruku da istinski heroji, koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Videoprilog pogledajte večeras u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

 

povezani članci

Najnovije