Subota, 20 Aprila, 2024

Saopćenje za javnost: Policija u Visokom oduzela vozilo od višestrukog povratnika u činjenju prekršaja

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su dana 10.03.2024. godine, u 16,20 sati, u mjestu Donja Zimča, Grad Visoko, zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo, marke “Mercedes” registrarskih oznaka K13-T-853, kojim je upravljao L.D., rođen 1990. godine iz Visokog.

Izvršenom provjerom u prekršajnoj evidenciji za navedenog vozača utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja u saobraćaju, te da je istom vozačka dozvola poništena sticanjem 10 kaznenih bodova. Provjerom kroz registar novčanih kazni utvrđeno je da isti ima evidentiran iznos od 5060,80 konvertibilnih maraka neplaćenih novčanih kazni. Obzirom da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavlja opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istom je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo privremeno oduzeto.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Visoko će Općinskom sudu u Visokom biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenog vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnog vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Naznačene aktivnosti predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje se poduzimaju prvenstveno sa ciljem sankcionisanja bahatih vozača i višestrukih počinilaca prekršaja u saobraćaju, te u konačnici sa ciljem povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Odsjek za odnose sa javnošću

povezani članci

POPULARNO