Četvrtak, 29 Februara, 2024

Sa Udruženjem „Gorski kristal“ otkrijte magični svijet minerala, kristala i fosila

Udruženje „Gorski kristal“ iz Visokog okuplja zaljubljenike u prirodu i prirodna bogatstva, tačnije istraživače- ljubitelje minerala, posvećenih traženju i izučavanju raznih minerala i kristala tu u našoj okolini.

„Udruženje „Gorski krisal“ je formiran prije osam godina, bavimo se istraživanjima kristala, mineralao i dragog kamenja, kao i organizovanjem sajmova širom BiH i svijeta. Imamo oko 30 aktivnih članova ali na našoj FB stranici imamo preko pet hiljada članova iz cijelog regiona, gdje razmjenjujemo svoja iskustva. Priča je počela sasvim slučajno, moj mlađi sin prilikom šetnje na Bobovcu je našao jedan kamen na kojem su bili kristali, pitao me je o čemu se radi, u tom trenutku nisam imao odgovor za njeg, kamen smo ponjeli kući i počeli sa istraživanjem, i do danas imamo pronalaske koji su cjenjeni i na evropskom nivou, ali mogu reći da je ovo jedna od najljepših stvari koja mi se desila- ispričao je za RTV Visoko Vernes Islamović, osnivač Udruženja „Gorski kristal“.

Centralna Bosna je područje gdje istraživači pronalaze različite vrste i oblike kristala, no tu bude i drugih zanimljivih pronalazaka, poput raznih fosila otkriva nam naš sagovornik. Također, mudraci starog svijeta i drevnih kultura proučavali su hiljadama godina svojstva kristala i njihov utjecaj na čovjeka i došli do zaključka da kristali vibriraju vrlo skladnim titrajima koji djeluju iscjeljujuće na ljudske organe. Tako su razvili učenja o kristalima i njihovom iscjeljujućem djelovanju na ljudska bića.

„Mjesta gdje idemo na iskopavanja su Fojnica, Kreševo, Busovača, Vitez, Vareš i Gornji Vakuf, veliki je broj organizovanih grupa koje sam vodio na iskopavanje, to su vjerujte nevjerovatni osjećaji i oni koji su otišli jednom uvijek iznova i iznova nam se vraćaju. Naš cilj je upoznavanje građana sa ljepotom izloženih eksponata (minerala i kristala) , vremenom iz kojeg potiču, pričama ljudi koji ih pronalaze, druženjem i stvaranjem novih prijateljstava kako bi se broj zainteresiranih povećao“- izjavio je naš sagovornik.

O pronalsku kristala, procesu iskopavanja, procesu ispiranja zlata, i općenito o tome šta je kristal i kakva je njegova uloga u našem životu gledajte uskoro u programu TV Visoko.

Amra Čosić

povezani članci

POPULARNO