Srijeda, 21 Februara, 2024

Sa predstavnicima USAID-a razgovor o razvoju održivog turizma

Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predviđeno je ukupno 20 miliona dolara u narednih pet godina, kao podrška projektima razvoja turizma i turističke infrastrukture.

Tim povodom gosti u Gradskoj upravi Visoko su bili Ibrahim Osta, direktor pomenutog projekta, te predstavnica USAID-a Dobrila Vukmanović.

O turističkim potencijalima našeg grada goste je upoznao gradonačelnik Mirza Ganić, a pored prezentacije sadržaja i lokacija koje nudi Visoko istaknuo je i kako je cilj turiste i zadržati u samom gradu, te im osim piramida i tunela Ravne pokazati i ostale sadržaje koje nudi Visoko. Gradonačelnik je naglasio i kako je za Grad Visoko od strateškog značaja učešće u ovom i sličnim projektima, jer Visoko ima namjeru da se pozicionira kao turistički grad.

Direktor projekta razvoja održivog turizma u BiH, Ibrahim Osta, je kazao kako polovina turista koji stižu u našu zemlju dođu u Sarajevo, te kako je interes te turiste zadržati što duže, te im pored Sarajeva za obilazak ponuditi i interesantne lokacije koje se nalaze u blizini glavnog grada.

Zaključeno je i kako je potrebno raditi na promociji turističkih potencijala Visokog, ali i pokušati turiste koji dolaze u Sarajevo dovesti i u Visoko, te im osim piramida ponuditi posjet nacionalnim spomenicima, a u priču povezati i proizvođače i prerađivače kože i suhog mesa, po kojima je Visoko poznato, te kroz posjete obrtnicima i njihovim proizvodnim pogonima, turistima na licu mjesta pokazati i na koji način se obrađuje koža, te proizvode suhomesnati proizvodi.

Gosti su naglasili kako stoje na raspolaganju za sve daljnje korake čiji cilj je podizanje turizma u Visokom, a dogovoreni su i naredni koraci, te novi sastanci, kroz koje će se doći do realizacije turističkih projekata.

Gradonačelnik Ganić prezentirao je i konkretne aktivnosti Gradske uprave u segmentu podizanja kvalitete turističke ponude, te gostima upriličio posjet Zavičajnom muzeju Visoko, gdje je održana i kratka prezentacija projekta koji je od posebnog interesa za Grad Visoko.

RTV Visoko/Press Grada Visoko

povezani članci

POPULARNO