Srijeda, 28 Februara, 2024

Sa bh. tržišta povučeni dječiji bicikli

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučeno je sedam modela bicikla za djecu, odnosno 25 komada, dok su na dva modela, odnosno 30 komada, otklonjene neusklađenosti, rezultat je proaktivnog nadzora Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, te tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH. BiH i Brčko distrikta.

Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da nijedan od devet ispitanih modela bicikala za djecu ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane standardom BAS EN ISO 8098:2015, objavila je Agencija.

Kako bi bilo utvrđeno da li bicikli za djecu ispunjavaju propisane bezbjednosne zahtjeve izvršena su laboratorijska ispitivanja devet uzoraka bicikala za djecu, administrativna provjera uputstava za upotrebu i označavanja, te vizualna provjera određenih bezbjednosnih svojstava.

“Na temelju provedenih aktivnosti nadzora nad tržištem u 2023. godini, može se zaključiti da stanje na tržištu Bosne i Hercegovine u pogledu sigurnosti bicikla za djecu nije zadovoljavajuće”, ističu iz Agencije.

RTV Visoko/Zenicablog.com

 

 

povezani članci

POPULARNO