“VAKCINA”- RIJEČ GODINE ZA 2021.

Poznati online američki rječnik engleskog jezika “Merriam-Webster” proglasio je riječ “vakcina” za riječ godine jer je od lijeka protiv pandemije kovida 19 postala “politički argument i izvor podjela” u društvu.

– Rijetke su riječi koje mogu da izraze toliko toga u određenom razdoblju. Riječ vakcina je u 2021. dobila i druga značenja osim medicinskog. Za mnoge, ta riječ simbolizuje povratak životu kakav je bio prije pandemije. No, ta riječ takođe je u središtu rasprava o ličnom izboru, političkoj orijentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama i drugom – ističe Merijam-Vesbster u saopštenju.

Prema Merijam-Vebsteru, “najveća naučna priča našeg vremena brzo je postala najveća debata u našoj zemlji, a riječ u samom središtu priče je vakcina”.

Riječ “vakcina” tražena je 601 odsto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Merijam-Vebster je takođe dopunio i definiciju riječi koja je sada nijansiranija i sadrži informaciju o RNA u proizvodnji vakcine.

Riječ “cjepivo” ili “vakcina” i njene izvedenice potiču od latinske riječi za kravu (vacca) jer su kravlje boginje korišćene za imunizaciju ljudi protiv malih boginja.

Kompanija koja objavljuje rječnike podsjeća da je riječ 2020. godine bila “pandemija”.

povezani članci

Najnovije