Nedjelja, 23 Juna, 2024

Reis Kavazović: Treba ohrabriti mlade da ostanu živjeti u svojoj domovini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Domu oružanih snaga BiH svečano uručio muraselu novoimenovanom vojnom muftiji Nesibu ef. Hadžiću, te je tom prilikom kazao da je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno.

Kavazović je podsjetio da je prije dvije i po decenije potpisan sporazum između Islamske zajednice u BiH i Ministarstva odbrane BiH o uspostavljanu Vojnog muftijstva, te je time organiziran i uređen način brige o vjerskom životu muslimana, pripadnika OSBiH i uposlenika Ministarstva odbrane BiH.

“Danas na čelo ovog muftijstva dolazi treći po redu muftija. Drago nam je što na ovakvim svečanostima možemo izraziti svoje zadovoljstvo funkcioniranjem ove službe u Oružanim snagama i za muslimane i za sljedbenike drugih vjeroispovijesti”, rekao je Kavazović.

Institucije BiH i vjerske zajednice koje u njoj djeluju treba da, istakao je, razvijaju dobre odnose na temelju demokratskih standarda i dostignuća savremenih demokratskih država i društava.

“Uprkos tome što, zbog nespremnosti nekih politika, Islamska zajednica još nije potpisala ugovor s državom, naša saradnja s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama je na visokom nivou. No, i tu se mogu činiti unapređenja i poboljšanja. Postoje i neka otvorena pitanja kada su posrijedi osnovna prava muslimana-pripadnika oružanih snaga. Naime, poznato je da zabrana nošenja mahrame krši osnovno vjersko pravo muslimanke. Ona je donesena izvjesnim normativnim aktom Ministarstva odbrane, za koji i dalje smatramo da treba biti preispitan i korigiran”, naveo je reis Kavazović.

Poručio je da svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše domovine, da je gradimo i činimo lijepom i ugodnom za život, a posebno treba ohrabriti mlade da ostanu da žive u svojoj domovini i budu ponosni vojnici u Oružanim snagama, da se raduju svojim dobrim rezultatima dok se obučavaju da je čuvaju.

“Živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života. Stoga je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi”, naglasio je on.

Izrazio je uvjerenje da iskren odnos prema moralnim vrijednostima koje baštine sve religije može da oplemeni dušu i život svakog pojedinca i učine ga boljim i korisnijim članom zajednice.

Novom vojnom muftiji Nesibu ef. Hadžiću poželio je svaki uspjeh.

Tom prilikom je ef. Hadžić poručio da će, zajedno s vojnim imamima, doprinositi jačanju bh.društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju različitosti te odgovornosti za njegovanje ovih vrijednosti.

“Radit ćemo odlučno i hrabro, koristeći se svim svojim vještinama i znanjima. Pred Ministarstvom i Oružanim snagama su izazovi evropskih integracija i članstva u NATO savezu. Na tom ćemo putu, zajedno s vojnim imamima, učiniti sve što je neophodno. U koordinaciji s predstavnicima zakonom priznatih crkava i vjerskih zajednica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, radit ćemo na donošenju pozitivnih normativnih akata kojima bi se upotpunila prava kako muslimana tako i pripadnika drugih vjerskih zajednica”,  kazao je muftija Hadžić.

Pozvao je ministra odbrane Bosne i Hercegovine, generale i sve uposlene u sistemu odbrane, da ga podrže u onome što je dobro, a što neposredno ili posredno doprinosi jačanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovali su i zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, bivši vojni muftija Hadis ef. Pašalić, ministar odbrane BiH Zukan Helez, kao i drugi predstavnici Islamske zajednice, Ministarstva odbrane te brojni gosti.

RTV Visoko/BHRT.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije