Četvrtak, 29 Februara, 2024

Refik Alihodžić: “Visoko se nalazi na prvom mjestu u FBiH i ZDK po broju obrta za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda i na tu činjenicu moramo biti ponosni”

Udruženje poljoprivrednika ZDK je danas (srijeda, 24. januar) u SM Centru u Goduši organiziralo zanimljivo i edukativno predavanje za sve zainteresovane proizvođače mlijeka.

Gosti predavači su bili eminentni stručnjaci iz Srbije, Dragiša Jestrotić i dipl. ing. polj. Dejan Reljić, koji su bili veoma raspoloženi naglasivši zadovoljstvo što su u Visokom imali priliku, zajedno sa velikim brojem zainteresovanih, podijeliti svoja bogata i meritorna stručna znanja koja će definitvno farmerima biti od neprocjenjivog značaja tokom narednih aktivnosti.

Uspješnost farmera svakako se ogleda i u kontinuiranom praćenju struke uz saradnju sa krovnim Udruženjima, poručio je, između ostalog, Amir Bulut – predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača SBK zahvalivši se na sjajnom gostoprimstvu uz poruku da će besprijekorna saradnja biti nastavljena i dodatno ojačana.

Na ovaj način želi se i dodatno akcentirati ispravan način proizvodnje mlijeka, koji je od velikog značaja i za društvo u cjelini, a Refik Alihodžić – Kike, predsjednik UO Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK nije krio zadovoljstvo i javnost je podsjetio na nekoliko podataka kojima se Visoko kao lokalna zajednica zaista može ponositi.

Poručio je da se Visoko nalazi na prvom mjestu u Federaciji BiH i ZDK po broju obrta za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno da se u Visokom trenutno nalazi oko 100 prijavljenih farmi koje se bave proizvodnjom i preradom mlijeka.

Proteklu, 2023. godinu, Alihodžić je okarakterisao kao možda najtežu do sada za poljoprivrednike zbog velikih padavina u proljetnom periodu, a kasnije je i neznatnih vrućina, što je uslovilo kašnjenje kompletne proljetne sjetve i, u konačnici, umanjilo poljoprivredne prinose za 30, 50, a ponegdje i za 70 posto.

Posebno se zahvalio gradonačelniku Mirzi Ganiću na izdvojenim i dostatnim sredstvima bez kojih ne bi bilo moguće uspješno prevazići brojne teškoće.

Podsjetio je da su i tokom prošle godine organizirane brojne edukativne radionice za poljoprivrednike, a tokom ove godine planirani su obilasci lokalnih zajednica u ZDK u kojima će biti upriličeno barem po jedno edukativno predavanje, kako bi poljoprivrednici, koji moraju biti „kičma“ razvoja svakog društva, dobili adekvatne i pravovremene informacije u skladu sa razvojnim trendovima i stručnim usavršavanjima.

Ono što je najvažnije: Brojni poticaju su urodili plodom, nabavljena su nova muzna grla, mašine, priključci, oprema je modernizirana, tako da uspjeh u mljekarskoj proizvodnji na području Visokog jednostavno nije mogao izostati.

Kao poljoprivrednik sa sveobuhvatnim dugogodišnjim iskustvom, Alihodžić je podsjetio i na rapidan rast obrta za mliječnu proizvodnju, odnosno činjenicu da su prije 15-ak godina u Visokom bila registrovana svega dva ili tri obrta,  a danas ih ima rekordnih, oko stotinu sa tendencijom daljeg rasta.

Zahvalio se i svim kolegama na svesrdnoj pomoći i naglasio da bi bez njihove podrške i razumijevanja konačan uspjeh izostao.

Aktivnosti na sveukupnom poboljšanju i modernizaciji će biti nastavljene s ciljem jačanja poljoprivrednika u najvitalnijim segmentima.

Videoprilog emitujemo večeras (srijeda, 24. januar) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

 

povezani članci

POPULARNO