RASTE BROJ OBOLJELIH OD HUNJAVICE I GRIPE

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica saopćio je da u Zeničko-dobojskom kantonu raste broj akutnih respiratornih infekcija ili gripi sličnih oboljenja, a po broju prijavljenih prednjače Visoko, Tešanj, Zenica i Zavidovići.

– Po podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. sedmici raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Raduje da u Kantonalnoj bolnici Zenica nije bilo hospitaliziranih slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija (SARI) – navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, obradom podataka iz zdravstvenih ustanova općina koje su dostavile svoje izvještaje vidi se da je, od ukupnog broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja (929), najveći broj oboljelih s područja općina Visoko (308), Tešanj (266), Zenica (138) i Zavidovići (104).

– U 42. sedmici ove godine podatke nisu dostavili nadležni iz općina Kakanj, Doboj Jug i Usora – ističe se.

Kako je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ranije najavio, u okviru mjera nadzora nad gripom u Zeničko-dobojskom kantonu u sezoni 2018./2019., donesena je odluka da se kontinuirano, svake sedmice, objavljuju rezultati izvještaja o broju prijavljenih slučajeva gripe i oboljenja sličnih gripi na području tog kantona, kao i povremeno daju preporuke i sugestije u prevenciji tog i sličnih oboljenja.

– Nadzor je započet, kako je uobičajeno, u 40. sedmici ove godine i trajat će najmanje dvanaest sedmica – navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, prenosi Fena.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

povezani članci

Najnovije