Srijeda, 24 Jula, 2024

PS VISOKO: PODSJETNIK VOZAČIMA NA KORIŠTENJE ZIMSKE OPREME

Ovim putem podsjećamo javnost da je u periodu od 15.11. do 15.04. naredne godine na teritoriji BiH zakonski  obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Obavezna zimska oprema za motorna vozila, prema Zakonu o osnovima sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini,  je:

  • za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5t

1.Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm)  ili

2.Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta

  • motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5t

1.Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat  ili

2.Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta i priručni alat

Podsjećamo da, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzet će potvrdu o registraciji vozila.

Pod pojmom „Pneumatici“ podrazumijevaju se pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način.

Pod pojmom „Zimski uvjeti“ podrazumijeva se da: pada snijeg i zadržava se na kolovozu; ugažen snijeg na kolovozu; kiša ledi na kolovozu; zaleđen kolovoz.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske opreme su : 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

POLICIJSKA STANICA VISOKO

povezani članci

Najnovije