Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Projekat “Kraljeva brda” prezentovan u Visokom

Danas je u Visokom održana prezentacija Plana regionalnog turističkog razvoja za općine Visoko, Vareš, Olovo, Breza, Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Ilijaš (Kraljeva brda) koji datira još iz 2012.godine, ali do danas nije zaživio.

U okviru inicijative misije OSCE-a o saradnji općina Kakanj, Vareš i grada Visoko na temu očuvanja kulturno-historijskog nasljeđa Projekat je oživljen današnjom prezentacijom te su razmotreni modeli formalizacije saradnje između općina.

“Projekat “Kraljeva brda” je ključna priča za razvoj turizma u ove tri općine. Visoko je već turistički grad uz Visočke piramide, ali nam je cilj da imamo kompletnu turističku ponudu te da se turista koji dođe u Visoko zadrži više od dan ili dva. Realizacijom Projekta “Kraljeva brda” ćemo biti u mogućnosti ponuditi paket kojim će turista vidjeti sve važne lokalitete na kojima su stolovali naši kraljevi iz Srednje Bosne. Grad Visoko će finansijskim učešćem podržati svaki projekat ponaosob bez obzira od koje općine će prvi projekat krenuti. Cilj nam je jedan, zajedno da oživimo historijske lokalitete te da ispričamo lijepu priču i podstaknemo razvoj turizma na našim općinama na mnogo većem nivou. Od ove priče korist će imati najviše naši građani i lokalni obrtnici i privrednici jer ekonomski aspekt projekta je i u srednjem i dugom roku isplativ i samoodrživ”- istakao je gradonačelnik Ganić.

Diskusijom su nametnuti zadaci radnim timovima ispred Općine Vareš i Kakanj, i Grada Visoko u smjeru elaboracije akcionih planova kojima će se definisati vizija razvoja spomenika srednjovjekovne Bosne. Postavljanjem strateškog okvira razvoja turizma temeljenog na destinacijskom menadžmentu u sve tri općine/grad Projekat “Kraljeva brda” mogao bi biti nova okosnica razvoja regionalnog turizma.

U narednom vremenskom periodu napravit će se analiza akcionih planova u kratkom i srednjem roku te definisati koji su to projekti prioritetni kako bi se zajednički krenulo u realizaciju istih.

Mirza Ganić – FB Page

 

povezani članci

POPULARNO