Srijeda, 24 Jula, 2024

“PROFESIONALAC” TEATRA TOTAL OTVORIO FEDRA FESTIVAL U BUGOJNU

Prvog dana 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra odigrana je predstava ”Profesionalac” Teatra ”Total” Visoko.

Rađena je po tekstu Dušana Kovačevića, a režiju potpisuje Jesenko Muzaferija, uz ansambl predstave. Predstava je namjenski rađena za visočku kulturnu manifestaciju Dani Zaima Muzaferije, koja se održava tradicionalno svake godine krajem novembra.

”Profesionalac” je priča o penzionisanom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće Teodoru i donosi mu knjigu u kojoj je u 14 poglavlja sabrano osamnaest godina njegovog života, koliko ga je pratio.

Kako ističu iz visočkog pozorišta, pripreme su trajale dva i po mjeseca jer oni, kao amateri, rade probe tri puta sedmično u večernjim terminima. Odmah na početku su se zaljubili u ovaj tekst Dušana Kovačevića, doživjevši ovu dramu kao priču o buđenju ljudskosti.

”Dva čovjeka potpuno različita intelektom, obrazovanjem, političkim i drugim stavovima bivaju igrom sudbine povezana upravo zbog tih različitosti i poslova kojima se bave, da bi njihove konfliktne pozicije na kraju prerasle u jedinstvo tužnih ljudskih sudbina i zagrljaj razumijevanja jednako ojađenih životnih gubitnika’,- pojašnjavaju iz Totala.

povezani članci

Najnovije