Četvrtak, 29 Februara, 2024

Pripreme za 11. juli: Održana prva sjednica Organizacionog odbora

U Srebrenici je održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, a na kojoj su izdefinisane određene aktivnosti za naredni period.

Potvrđeno je rukovodstvo Organizacionog odbora i izabrani predsjednici Pododbora za organizovanje obilježavanja 11. jula.

Ono što je novost je da se formira Fondacija za obilježavanje godišnjice genocida iz jula 1995. godine.

– Fondacija će biti glavni nosioc svih aktivnosti oko obilježavanja godišnjica genocida u budućnosti. Organizacioni odbor će djelovati u okviru Fondacije, koja je usko vezana za Memorijalni centar – pojasnio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula.

Ove godine bit će organizovana 29. kolektivna dženaza i 30. godišnjica genocida u Srebrenici, kada će biti ukopani posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka u u julu 1995. godine.

– Zašto 29. dženaza i 30. godišnjica? Upravo smo od Savjetodavne grupe Memorijalnog centra dobili preporuke i zaključak da spojimo ove dvije godišnjice. Razlog je da 29., a posebno 30. godišnjica, iziskuje dosta rada i imat ćemo dosta aktivnosti jer 30. godišnjica zahtijeva da ovdje dovedemo sve relevantne ljude iz svijeta politike kao i druge – izjavio je Fejzić.

Ove godine je 20. godišnica od prvog Marša mira, te se očekuje uvođenje nekih novina, prenose vijesti.ba.

– Imam neke ideje, ali trebam dogovoriti to sa Organizacionom odborom, te ću kasnije upoznati javnost. Te novine planiram da ostanu dugotrajne, vječne. Novine se odnose na veliki broj stradalih, ali i na činjenicu da smo kao vojska uspjeli probiti obruč preko 100 km od Srebrenice do Nezuka – kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Podbora za Marš mira i preživjele, te dodao da će će ove godine, stradanja Bošnjaka biti prikazano slikovitije.

U ime porodica ubijenih i nestalih, Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” danas je uputila poruku.

– Nama je jako bitno da se što više žrtava ukopa, posebno one identifikovane koje imaju ime i prezime i samo se čeka odluka porodica. Znaju to porodice i nešto čekaju. Porodice ne prihvataju da tijela nisu kompletirana. Nažalost, nikada nećemo ni dobiti kompletne. Nisam ih ni ja dobila, nije ni ovaj ni ona. Najvažnije je da to porodice prihvate – poručila je Begović.

RTV Visoko/Preporod.info

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO