Srijeda, 28 Februara, 2024

Prijave za ovogodišnje izdanje ljetne škole “Mala medresa”

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) objavila je poziv za prijave za ljetnu školu “Mala medresa” koju zajednički organizuju sa Medresom “Osman-ef. Redžović“.

Projekat je pokrenut 2013. godine s ciljem da se omladina (tinejdžeri) sa područja Sjeverne Amerike više upozna sa kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče nešto više o svojoj vjeri i tradiciji.

– “Mala Medresa” se organizuje tokom ljetnog raspusta u Medresi “Osman ef. Redžović” u Čajangradu (Visoko), a predstojeća “Mala medresa” realizirat će se, ako Bog da, u periodu od 30. juna do 14. jula 2024. godine. Pozivamo mlade od 14 do 18 godina da se prijave i da iskoriste ovu priliku pa da dio svog ljetnog raspusta provedu na ljetnoj školi, putujući Bosnom i Hercegovinom, družeći se sa svojim prijateljima, zabavljajući se i učeći – navodi se u pozivu.

Cilj ljetne škole islama je međusobno povezivanje djece, kao i povezivanje djece u dijaspori sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, kao i da na organiziran način omogući polaznicima bolje upoznavanje sa šerijatskim propisima, islamskom kulturom i civilizacijom, bošnjačkom tradicijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Pored klasičnih predavanja u učionici, projekat obuhvata i učenje u prirodi, izlete, debate i psihološke radionice.

– Prijave se primaju do popune mjesta ili do početka ramazana, ako Bog da, kada će se sve prijave evaluirati prema prioritetima i kriterijama korištenim u prijašnjim programima ustanovljenim i usaglašenim od strane profesora i organizatora. Tek nakon evaluacije svi primljeni kandidati će biti obaviješteni, a ako bude slobodnih mjesta rok za prijave će biti produžen – pojašnjeno je.

Više informacija u narednom periodu namjeravaju distribuirati kroz džemate Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, a formular za prijavu je dostupan na OVOM LINKU.  Eventualna pitanja je moguće poslati na adresu malamedresa@izbsa.com.

Na kraju su pozvali omladinu da iskoriste ovu priliku i da dio svog ljetnog raspusta provedu na ljetnoj školi, putujući Bosnom i Hercegovinom, družeći se sa svojim prijateljima, zabavljajući se i učeći.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Preporod.info

 

povezani članci

POPULARNO