PRIČA O MUSLIMANSKOJ ČITAONICI U VISOKOM

Davno davno u prošlom vijeku na datum 14. 10.1938. – upriličeno je otvorenje Doma Muslimanske čitaonice koja je stvorila preduslove za bolji kulturno-prosvjetni rad, a u u građevinskom pogledu njeno pozicioniranje je izazavalo ”zatvaranje” južne fasade jedne od najljepših zgrada Visokog, uopšte; zgrade Opštine (danas Zavičajni muzej), izgrađene u pseudomaurskom stilu 1902. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata otvorena terasa na 3. spratu zgrade pretvorena je u zatvoreni restoran, popularnu Gradsku kafanu ”Terasa”…

Kafana iznad kina (čuvena Terasa) je izgorjela 24.11.1963. Urbana legenda kaže da su je potpalile žene zbog neke zgodne konobarice koja je zamantala pola Visokog.

Iza zgrade, Vasiljevići su zamijenili svoju baštu sa Opštinom  za dio današnjeg parka u sklopu Doma zdravlja, te tu, u bašti Vasiljevića u istoimenoj ulici (danas ul. Matrakčijina) napravila se sala Kina sa cca 400 sjedišta.

Dom Muslimanske čitaonice zajedno sa novoizgrađenom salom za gledaoce pretvoren je u Kino ”Odred”, danas Gradsko kino.

Inače, kino je prije ovoga mjesta bilo u ul. Franjevačka, u sklopu Franjevačkog samostana u dotadašnjoj samostanskoj gimnastičkoj dvorani izgrađenoj blizu pruge 1935. godine, a po projektu slavnog arhitekte Karla Pařika (Paržika).

Foto i tekst Antović/Čakić

povezani članci

Najnovije