Četvrtak, 25 Jula, 2024

PRESS KONFERENCIJA POVODOM GODINU DANA OD PREUZIMANJA DUŽNOSTI GRADONAČELNIKA MIRZE GANIĆA

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas je održana press konferencija povodom kraja tekuće godine, ali i povodom godinu dana od preuzimanja dužnosti gradonačelnika Mirze Ganića. Tim povodom na jednom mjestu su se okupili direktori javnih preduzeća i ustanova, koji su također imali priliku da javnost informišu o radu u prethodnih godinu dana.

– Mir, sloga i zajedništvo je bila parola koja je i danas na djelu, a sve za dobrobit naših sugrađana. U ovih godinu dana realizovali smo brojne stvari na koje sam ponosan, a posebno sam ponosan na domaćinski odnos prema sredstvima svih naših građana. Ono što bih također napomenuo jeste da se neke stvari ne mogu realizovati odmah i u istom trenutku, ali ono što smo pokazali kroz ovaj period garant je da ćemo i ostvariti sve ono što planiramo i želimo da uradimo, za dobrobit naših građana i za razvoj našeg grada. – kazao je na početku obraćanja gradonačelnik Mirza Ganić.

A onda su na red došli i projekti i sve ono što je urađeno tokom proteklih godinu, a najznačajnija stavka je svakako dug koji je po preuzimanju mandata iznosio 1.802.000,00 KM.

– Za ovaj period iza nas uspjeli smo vratiti kompletan dug, a trenutno na računu imamo 1.641.000,00 KM i to je najznačajniji podatak i ono na što mogu da budem ponosan. Iza nas su zaista brojni projekti i realizovane aktivnosti, od kojih ću sigurno mnoge zaboraviti, ali ću nabrojati dio toga što je urađeno: besplatna javna rasprava na području kompletnog grada Visoko, primili smo sve volontere koji su se prijavili na konkurs, raspisali javne pozive i dodijelili finansijska sredstva za podršku sportu, kulturi i udruženjima, osigurali značajna sredstva za podršku turizmu, poljoprivreda u odnosu na 60.000 KM ranijih godina ove godine je dobila sredstva podrške u iznosu od oko 450.000 KM. Tu su svakako i podrška razvoju biznisa, podrška za razvoj biznisa koji pokreću mladi ljudi i žene. U Visokom su realizovani i u toku su i brojni infrastrukturni projekti: počela je izgradnja škole u Goduši, pri kraju je izgradnja fiskulturne sale u Porječanima, počela je i izgradnja obdaništa u Prijekom koja je stajala na temeljima godinama, i kao premijer sam započeo milionske projekte u našem gradu koji su ove godine realizovani ili ušli u realizaciju, tu su brojni putevi, rekonstrukcije škola, a sve vrijednosti oko 4 miliona KM. – naveo je gradonačelnik Ganić.

Nastavljeni su i svi ranije započeti projekti, posebno se to odnosi na vodosnabdijevanje, a među najznačajnijim izazovima bilo je vraćanje Doma zdravlja u život. Ova ustanova je bila pred gašenjem a zahvaljujući svesrdnoj pomoći privrednika implementirana su značajna sredstva kojima je spašena ova ustanova, nabavljena neophodna oprema, ali i ustanova dovedena u red. – Tu su i brojni drugi projekti i aktivnosti iz zaštite okoliša, pomoći kategorijama poput djece sa posebnim potrebama, izgradnja igrališta, djece oboljele od raka, a naglasio bih i da je sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi pri samom kraju i da se nadam da ćemo novim rasporedom i organizacijom biti u službi naših građana. – istaknuo je gradonačelnik Ganić.

Na kraju se, kako je kazao, morao dotaknuti i nekih ružnih stvari iz naše bliske prošlosti. – Uspjeli smo da se riješimo kulta ličnosti koji je u ovom gradu trajao i bio prisutan godinama. O nedomaćinskom odnosu govore troškovi reprezentacije: 2018.godine na reprezentaciju je potrošeno 20.588 KM, a kao čovjeka me stid pravdanje računa u iznosu od 1,5 KM! 2019.godine potrošeno je 15.999 KM, a među troškovima su kafa, lokumi, čokolade, dok su i tokom pandemijske 2020.godine kada je sve bilo zatvoreno uspjeli da potroše 5.000 KM. Kao usporedbu ću navesti i ovogodišnje troškove reprezentacije koji su 2.590 KM. Poklone za goste spremaju naši privrednici, naše firme Semić, Rampart, Melik, Nerzz Bešlagić, a niti jedan ručak kojih je bilo, nisam platio iz budžeta. Tu je i pisanje prekovremenih sati kojih je bilo u prosjeku toliko da su na platu od preko 3.000 KM kao prekovremen sate isplaćivali dodatno po 600-700 KM. Dan državnosti 25.novembar, najznačajniji datum u našoj historiji, je također korišten kako bi se upisalo po 10 prekovremenih radnih sati. Ja radim i vikende i svaki dan radim prekovremeno i lično nisam, niti imam namjeru da naplatim niti jedan prekovremeni sat. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Na kraju je kazao i kako su u toku pripreme novih projekata i programa i kako će Visoko u narednu godinu ući s ciljem daljeg razvoja. – Ovo su bile istine i fakti, ali i pokazatelji da Visoko može puno puno bolje. Lično, mogu napraviti neke greške, ali ne mogu ukrasti ili pripisati sebi nešto što nije moje. – zaključio je gradonačelnik, te ovu priliku iskoristio da čestita nadolazeće praznike.

U drugom dijelu ove press konferencije koja je trajala duže od dva sata obratio se i predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić, a nakon njega i direktori, JKP „Visoko“ Almir Hadžialić, JU „Dom zdravlja“ dr. Zlatko Handžić, JP „Visoko Ekoenergija“ Amer Hindija, JP „Veterinarska stanica“ Ahmet Kurspahić, JKP „Gradska groblja“ Kenan Karavdić, kao i direktori javnih institucija, Centra za socijalni rad Kemal Mušinbegović, Zavičajnog muzeja Đenana Ganić, Gradske biblioteke Ajša Šahinović, Centra za kulturu, sport i informisanje Amila Koso, te Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Halima Avdukić.

povezani članci

Najnovije