Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Premijer Pivić, predsjedavajući Huskić i ratni komandanti položili kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja na Velikoj Mahnjači

Na 32. godišnjicu operacije oslobađanja vojnog objekta na Velikoj Mahnjači kod Žepča, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić te ratni komandanti Salih Mujić i Haso Mandžuka položili su kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja pripadnicima Armije RBiH.

Projekat je vrijedan oko 80.000 KM, a izgradnja spomen-obilježja će se realizirati u fazama.

Premijer Pivić je najavio da će Vlada podržati izgradnju spomen-obilježja, rekavši da se moramo ponositi časnom i herojskom borbom Armije RBiH i njenim velikim pobjedama izvojevanim poštujući međunarodno pravo i civilizacijske vrijednosti.

– Moramo se ponositi časnom Armijom RBiH, koja je gledala ubijanje svojih najbližih, a opet se nikome nije svetila nego je poštovala ženevske konvencije i međunarodno pravo. Važno je da to mladi naraštaji znaju – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je položaj branilaca jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona te da institucije ovog kantona u kontinuitetu pokazuju konkretnim programima i projektimaod zapošljavanja branilaca, isplate boračke naknade, liječenja, stipendiranja studenata, izgradnje spomen obilježja do pomoći udruženjima i podrške obilježavanju značajnih mjesta i datuma iz vremena odbrane od agresije.

Organizatori svečanog obilježavanja 32. godišnjice oslobađanja Velike Mahnjače – MZ Željezno Polje, Organizacija demobilisanih boraca Općine Žepče i Koordinacija boračkih udruženja Općine Žepče, uručili su zahvalnice premijeru Neziru Piviću i predsjedavajućem Skupštine Ćazimu Huskiću.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije