Premijer Pivić na sajmu Zenica Expo: Vlada ZDK snažno podržava koncept cjeloživotnog učenja

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo” održava se u Areni “Husejin Smajlović” pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstva za privredu.

Organizator sajma je Agencija za posredovanje i usluge AVS d.o.o. iz Zenice, a cilj sajma je osigurati platformu gdje poslodavci, uključujući i državne institucije, ambasade i razvojne agencije, mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu, a tražitelji posla priliku za zapošljavanje, usavršavanje i profesionalni razvoj. Sajam također ima za cilj pružiti informacije o trendovima i promjenama na tržištu rada te poticati razvoj obrazovanja.

Sajam je otvorio premijer Nezir Pivić naglašavajući da Vlada snažno podržava koncept cjeloživotnog učenja, kao temeljnu polugu za ekonomski i demokratski razvoj društva. Naglasio je da je nužno potrebno prilagođavati se trendovima na tržištu rada, budući da smo kao društvo prešli put od situacije da imamo prepune biroe za zapošljavanje do trenutka da uvozimo radnu snagu.

– Podržavamo cjeloživotno učenje i to radimo kroz različite programe usavršavanja i prekvalifikacije u skladu s potrebama tržišta rada. Nastavit ćemo raditi u tom pravcu i podržavati ovakve projekte koji će ustvari biti prilika da mladi pronađu posao, a poslodavci dobiju kvalitetnu radnu snagu. Moramo da stavimo fokus na ovakve događaje i da poslodavci vide da imamo kvalitetnu radnu snagu te da svi nivoi vlasti nastave ulagati u radnu snagu kako bismo imali uslove za razvoj privrede – rekao je premijer Pivić.

Izrazio je žaljenje što na sajam nisu došli predstavnici drugih nivoa vlasti, budući da je zapošljavanje i osiguranje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema bh. ekonomije. Uputio je čestitke organizatorima sajma koji su na jednom mjestu okupili mlade i 37 kompanija.

– Zenica je bila poznata po svom sajmu ZEPS, koji je imao pauzu i ove godine ga vraćamo kao brend i simbol ovog grada. Uz to, „Zenica Expo“ će dodatno obogatiti sadržaj grada Zenice i ZDK-a te pozivam sve kreativne mlade ljude da organizujemo ovakve događaje i da vraćamo poziciju grada Zenice i ZDK kako to zaslužuje, a to je srce BiH – rekao je premijer ZDK.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović istakao je da je fokus ovog ministarstva kreiranje ambijenta za bolji život i ostanak mladih ljudi.

Minstar za privredu Samir Šibonjić istakao je da privreda ZDK-a predstavlja kičmu privrednog razvoja FBiH te da je ovo ministarstvo posvećeno da svojim programima i podržavajući ovakve događaje omogući poslodavcima da nađu kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu, a  radnici nađu što bolji posao.

Direktorica agencije AVS Selma Čivić zahvalila se Vladi i resornim ministarstvima na podršci, naglasivši da sajam također ima za cilj pružiti informacije o trendovima i promjenama na tržištu rada te poticati razvoj obrazovanja.

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo” traje tri dana, a pored Vlade Zeničko-dobojskog kantona, podršku organizaciji pružili su sponzori ŞİŞECAM, GS-TMT i Teleperformance.

Press služba ZDK

 

povezani članci

Najnovije