Srijeda, 17 Aprila, 2024

Prema podacima Instituta za zdravlje u Zenici: Sve više oboljelih od karcinoma u ZDK

Sve je više oboljelih od raznih oblika karcinoma u ZDK. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, u posljednjih sedam godina evidentan je sveukupan porast broja oboljelih od karcinoma, što se odnosi i na mlađu populaciju.

Tipovi karcinoma

– Na području ZDK 2017. godine bilo je prijavljeno 1.067 oboljelih od malignih neoplazmi. Najviše oboljelih je starosne dobi iznad 65 godina – 596 slučajeva, zatim od 50 do 64 godine njih 376, od 25 do 49 godina 83 prijavljena, od 15 do 24 su četiri prijavljena, od sedam do 14 godina tri prijavljena slučaja i od 0 do šest godina pet prijavljenih slučajeva – kažu iz INZ-a Zenica.

Prosječna starost oboljelih je 65 godina, a kako kažu u INZ-u, nekoliko je vodećih tipova karcinoma kod muškaraca i žena.

– Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su pluća, bronh i traheja 27 posto oboljelih, kolorektalni 13 posto, prostata devet posto i jetra šest posto. Kod žena vodeće maligne neoplazme su dojka 21 posto, genitalni sistem 13 posto, kolorektalni 12 posto, traheja, bronh i jezik sedam posto – kažu u INZ-u Zenica.

Važni pregledi

Članice Udruženja „Život“ iz Zenice svake godine organiziraju uličnu akciju „Narcisom protiv raka dojke“, kojom nastoje podići svijest stanovništva o ranom otkrivanju raka dojke. Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja, kaže da su redovni pregledi žena veoma važni za eventualno rano otkrivanje ovog oboljenja.

 Porast u cijeloj FBiH

Prema podacima INZ-a, blagi trend porasta broja oboljelih od malignih neoplazmi prisutan je u cijeloj FBiH.

– Najviše oboljelih evidentirano je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a ZDK je treći po obimu obolijevanja na području FBiH – kažu u INZ-u Zenica.

E. Dragunić / Avaz.ba

povezani članci

POPULARNO