PREDSTAVLJENI REZULTATI PROBNOG ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA NA LOKALITETU MILI U ARNAUTOVIĆIMA

Na osnovu Rješenja Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona od 29.06.2018. i Stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika FBiH od 07.05.2018. godine, implementirano je probno arheološko istraživanje na lokalitetu Arheološko područje Mili – Krunidbena i grobna crkva bosanskih kraljeva, Arnautovići, općina Visoko.

MUZEJ PRESS 18

Izvođač radova bio je Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Sredstva za izvođenje radova u cjelosti je obezbijedila Općina Visoko.

Prezentacija rezultata navedenih istraživanja kao i konferencija za medije upriličena je danas (petak) sa početkom u 11:00 sati.

Prezentacija se održala u JU “Zavičajni muzej“ u Visokom, a njoj su prisustvovali: Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, direktor Zavičajnog muzeja Visoko, Elvedin Šabanović i profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – Odsjeka arheologija, Edin Bujak i doc.dr. Adnan Kaljanac, koji je ujedno i direktor Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Prisutni su se osvrnuli na rezultate istraživanja koje je započelo u oktobru 2017. godine, a koji su trajali do prošlog mjeseca.

MUZEJ PRESS 5„Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je povod današnjeg okupljanja  predstavljanje rezultata istraživanja na jednom od najznačajnih arheoloških lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Općina Visoko neprestano radi na uklanjanju eventualnih poteškoća vezanih za aktuelna istraživanja, a koje uključuje i izmještanje postojeće saobraćajnice. Našu Bosnu i njenu historiju moramo postaviti iznad svega, a naredna istraživanja će nam donijeti značajne rezultate kojim ćemo staviti pečat na rodni list države Bosne i Hercegovine,“ izjavila je načelnica Babić, te dodala kako se radi o hiljadugodišnjoj zemlji  sa svojim vladarima, tradicijom, jezikom, pismom i kulturom, na koji svi Bosanci i Hercegovci trebaju biti ponosni.

MUZEJ PRESS 37

Profesor Edin Bujak je kazao kako je velika nesreća ovog lokaliteta bila saobraćajnica koja se njime protezala i onemogućavala napredna istraživanja još od XX stoljeća. Stajao je zaboravljen, ali sada će se uz pomoć svih učesnika ovog projekta konačno riješiti višedecenijski problem.

Arheološki lokalitet Mile je biser Bosne, srednjovjekovno mjesto krunisanja i sahranjivanja bosanskih kraljeva.

MUZEJ PRESS 22„Iskopavanja na ovom arheološkom području traju desetinama godina, a sada izražavam iznimnu sreću zbog prilike za ostvarivanjem značajnih rezultata. U Milima smo pronašli mnoga historijska blaga, od ženskog skeleta sa brončanim nakitom do različitih metalnih predmeta. Naišli smo na nekoliko slojeva nekropole, a posebno su nas iznenadile pojave metala iz perioda od prije nekoliko hiljada godina,“ kazao je u svom obraćanju doc.dr Adnan Kaljanac.

MUZEJ PRESS 17MUZEJ PRESS 19

Općinska načelnica je ovom prilikom pozvala na svečano otvorenje izmještene saobraćajnice u sklopu lokaliteta Mile, 29. augusta na Dan općine Visoko, ali je najavila i nova istraživanja koja će ojačati njegovu poziciju među ostalim nacionalnim spomenicima BiH.

Zavičajni Muzej Visoko će biti otvoren i za vikend, 18. i 19.08.2018. godine u vremenu 08-16:00 h kada će prezentaciju rezultata ovih radova moći pogledati svi zainteresirani građani.

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDJE 

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije