Nedjelja, 23 Juna, 2024

Predstavljena knjiga “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” dr. Emira Demira

U prostorijama BZK “Preporod” Visoko održana je promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira.

U knjizi su predstavljena 33 dokumenta, prevedena sa osmanskog jezika, koji su, kako je to ocijenjeno na promociji, od velike važnosti za proučavanje historijskih tokova u drugoj polovini XIX stoljeća.

Pored autora, o knjizi su govorili dr. Ramiza Smajić, stručni saradnik na Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu i historičar mr. Alen Zečević.

“Svi dokumenti su obrađeni, prevedeni, urađena je i transkripcija te su stavljene u jednu knjigu kako bi se, ustvari, pokazalo koliki je značaj imalo ovo bh pristanište u 19. stoljeću. Također, to nam govori i o odnosu dvaju carstava, Habsburškog/Austrijskog carstva i Osmanskog carstva  te svih sporenja oko ovog pristaništa, kao i pristaništa koje je bilo u Sutorini, zato što su se tu poklapali interesi velikih sila i, naravno, uvijek je bilo potrebno nekakvo tetritorijalno razgraničenje između ova dva carstva koje je faktički bilo nemoguće. Sve je to ostavilo refleksije koje mi možda do današnjeg dana osjećamo i vidimo kada se radi o tom dijelu naše BiH” – naglasio je autor knjige Emir Demir ističući da su svi dokumenti vrlo važni bez obzira na njihov obim.

povezani članci

Najnovije