Nedjelja, 25 Februara, 2024

Predsjednik Humanitarne organizacije “Dobročinstvo” u zvaničnoj posjeti Gimnaziji “Visoko”

Prof. Samir Purišević, direktor Gimnazije “Visoko”, prošlog petka je ugostio delegaciju Humanitarne organizacije “Dobročinstvo”, koju je predvodio predsjednik doc. dr. Hajrudin Šahić.

Razlog posjete bila je iskrena želja predsjednika Šahića da direktoru Gimnazije zahvali za uključenje volontera u rad ove humanitarne organizacije, ali, naravno, i da se upozna sa statusom ove renomirane školske ustanove, njenim kapacitetima, mogućnostima i potrebama, kao i koliko se “Dobročinsto” može uključiti u budući rad Gimnazije.

U toku aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć Gazi i palestinskom narodu od strane HO “Dobročinstvo” 11.11.2023. organizovano je skupljanje sredstava u centru “Suša”, gdje su učešće uzele i dvije gimnazijalke – Ismić Zuhra i Goralija Ajša te skupljena sredstva, uz ljubazno objašnjenje donatorima, predale u HO “Dobročinstvo”.

Također, 17. novembra u Kulturnom centru “Altindag-Visoko” u okviru manifestacije obilježavanja Dana srednjoškolaca upriličena je aukcija vrijednih eksponata koje su obezbijedili učenici srednjih škola na području grada Visoko te, nakon prodaje istih, sredstva su putem HO “Dobročinstvo” upućena za pomoć narodu Palestine u Gazi, kako je i namijenjeno.

“Kroz volonterski rad, animiranje učenika i punu podršku škole vi pokazujete vašu osviještenost i izražavate empatiju prema ugroženim i ugnjetavanim u bilo kom dijelu svijeta. Mi smo tu da u saradnji sa vama učinimo koliko možemo da umanjimo patnju i nedaće tih naroda”, istaknuo je predsjednik HO “Dobročinstvo” dr. Šahić.

Direktor Purišević sa pažnjom je slušao kazivanja o radu ove organizacije te napomenuo sljedeće: “Gimnazija ‘Visoko’ slovi za jednu od škola koja u svom radu posebno njeguje i potiče učenike na dobročinsto. U nastavnim ali i vannastavnim aktivnostima nastojimo svakodnevno doprinijeti buđenju svijesti o potrebi pružanja pomoći u svakom pogledu. Redovno u toku školske godine napravimo akcije za pomoć porodicama u socijalnoj potrebi, akcije za očuvanje prirode, a ovo je divna prilika da uspostavimo i direktnu saradnju sa HO ‘Dobročinstvo’ gdje ćemo biti u prilici blagovremeno i iz prve ruke dobiti povratne informacije o provedenim aktivnostima”.

Vjerujemo i nastojat ćemo u budućnosti zajedničkim djelovanjem učenika i osoblja Gimnazije “Visoko” i HO “Dobročinstvo” doprinijeti boljem sutra, jer tvoje je samo ono što daš, zajednička je poruka posjete.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko

povezani članci

POPULARNO