Potpisan ugovor za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i Jan Braun, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kreditu za Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica u vrijednosti od 10 miliona eura.

Bevanda i Braun potpisali su i Sporazum o investicionom grantu EU u iznosu od milion eura.

Ceremoniji potpisivanja Ugovora pristvovao je i Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je rekao:

“Ovo je generacijski projekat rekonstrukcije KBZ, čija realizacija uskoro treba započeti i što će pacijentima sa prostora Zeničko-dobojskog kantona omogućiti bolji nivo usluga a zaposlenicima KBZ bolje uvjete za rad i pružanje usluga pacijentima.”

Galijašević je zahvalio Ministarstvu finansija i trezora BiH, EBRD-u i EU za podršku iskazanu Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog ugovora i kazao da će njegovom realizacijom biti obezbijeđeni bolji uvjeti za pacijente u Knatonalnoj bolnici Zenica.

“Ovim kreditom bit će finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje”, kazao je ministar finansija i trezora BiH.”

Direktor EBRD-a za BiH Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorija u Kantonalnoj bolinici ljeti te da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici”.

Braun se zahvalio i čestitao ministru Bevandi i njegovim saradnicima, kao i premijeru Zeničko-dobojskog kantona na saradnji, te EU na tehničkoj pomoći.

zenit.ba

povezani članci

Najnovije