Srijeda, 28 Februara, 2024

Potpisan Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH

Federalni ministar pravde Vedran Škobić, uime Vlade Federacije BiH, i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović potpisali su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

Ministar Škobić je izjavio da je najbitnija novina u Ugovoru povećanje naknade za minuli rad na 0,6 posto, te 20 posto dodatka za službenike koji obavljaju i poslove drugog radnog mjesta, prenijela je Federalna novinska agencija.

Dodao je da se uvodi i naknada za pripravnost u toku slobodnog vremena koja se najviše odnosi na pripadnike Sudske policije.

Ministar Škobić je zahvalio predstavnicima Sindikata na razumijevanju za budžetske realnosti i izrazio uvjerenje da će svi na koje se Ugovor odnosi biti njime zadovoljni.

Predsjednik Sindikata Kurtović je rekao da su pregovori trajali tri mjeseca kako bi popravili status radnika organa uprave, čemu je doprinio izuzetan socijalni dijalog koji je ostvaren s Vladom FBiH.

Kurtović je također istakao da novi ugovor predviđa to da najniža plata u organima uprave bude u iznosu 70 posto od prosječne plate u Federaciji BiH, kao i otpremninu u iznosu pet prosječnih plata za uposlenike koji odlaze u penziju s primanjima nižim od prosječne plate.

On je naveo da je utvrđeno i to da godišnji odmor traje najmanje 20, a najviše 36 dana. Također je najavio da, prije usvajanja novog budžeta, predstoje pregovori o povećanju osnovice i boda za obračun plata za narednu godinu. Danas potpisani kolektivni ugovor traje tri godine.

Press Vlade FBiH

 

 

povezani članci

POPULARNO