Utorak, 23 Jula, 2024

POSTAVLJENE NOVE SEMAFORSKE LANTERNE SA LED RASVJETOM NA LOKALITETU KRALJEVAC

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline je poduzela aktivnosti na zamjeni starih instalacija na postojećem semaforu na lokalitetu Kraljevac ( u neposrednoj blizini OŠ „Kulin ban“ Visoko na regionalnom putu R 443 i u ulici Križ) novim semaforskim lanternama s LED rasvjetom, obzirom da se radi o vrlo frekventnoj dionici puta sa izraženim saobraćajnim i pješačkim tokovima i  da su postojeći stubovi i lanterne dotrajale.

Kraljevac Semafori Novi6

U cilju postizanja što bolje energetske efikasnosti, semaforske žarulje su zamijenjene savremenim LED svjetiljkama.

Očekivani su sljedeći rezultati:

–        smanjenje potrošnje električne energije (LED svjetiljke trebaju i do deset puta manje snage od klasičnih svjetiljki pri istoj izlaznoj svjetlosti),

–        smanjenje emisije CO2,

–        povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju,

–        povećanje pouzdanosti rada semaforskih uređaja,

–        period povrata ulaganja je 3 do 4 godine.

Jedan od ciljeva unapređenja semaforske signalizacije je i usklađivanje opreme saobraćajne signalizacije sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Kraljevac Semafori Novi5

LED diode u semaforima mnogo su pouzdanije od klasičnih žarulja jer traju mnogo duže i manja je vjerovatnoća prekida rada semafora sa novom tehnologijom. Sve LED diode koje čine matricu svjetiljke semafora ne prestaju sa radom u istom trenutku. To je značajna prednost s obzirom da klasične žarulje od 75W traju najviše godinu dana, tako da su jako česti prekidi u radu semafora što zbunjuje učesnike u saobraćaju i dovodi do mogućnosti saobraćajnih nesreća.

Također, dodatno je postavljen  uređaj na odbrojavanje koji vozače i pješake upozorava za koliko će se sekundi upaliti ili ugasiti crveno ili zeleno svjetlo na semaforu. Uređaj postavljen pred semaforom crvenim brojkama pokazuje stanje crvenog svjetla, a zelenim brojkama vrijeme koje treba proteći do prolaska kroz raskrsnicu.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije