Nedjelja, 25 Februara, 2024

Podržimo Sportsko-rekreativno društvo slijepih i slabovidnih lica “Oko” iz Visokog

Sa željom da slijepa i slabovidna lica sa područja Visokog što više uključe u sportske aktivnosti i na taj način ih dodatno socijaliziraju, u Visokom uspješno radi i djeluje Sportsko-rekreativno društvo slijepih i slabovidnih lica “Oko” iz Visokog.

Osnivačka skupština je održana 28. oktobra 2022. godine, nakon čega je uslijedila administracijska procedura prema Ministarstvu pravosuđa i uprave, da bi od 3. februara 2023. godine stiglo rješenje i ostala akta, kojim je Društvo zvanično počelo sa radom i realizacijom planiranih aktivnosti. Broj članova raste, jer su slijepa i slabovidna lica prepoznala kvalitetan i uspješan rad Društva.

“Na naše zadovoljstvo, mogu da kažem da smo u prošloj godini uspješno realizovali sve naše aktivnosti, zahvaljujući svim našim članovima, privrednim subjektima i sponozorima. Nastupili smo na četiri međunarodna turnira i na Federalnom prvenstvu u govornom pikadu za slijepe osobe, gdje smo ostvarili zapažene rezultate. Ponosno ističem da smo sa svih ovih takmičenja donijeli medalje i sportske trofeje u Visoko, odnosno pehare za ekipni uspjeh i medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Većina naših takmičara, uključujući i mene, bila je osvajač određenih medalja i trofeja na svim takmičenjima. Mi smo mlado Društvo, a osnovani smo u svrhu okupljanja slijepe i slabovidne djece i omladine, a naravno i osoba koje su aktivne u starijoj životnoj dobi, da bi kroz sport kvalitetno iskoristili svakodnevno slobodno vrijeme i sebi život učinili lakšim, kao i životne okolnosti. Na taj način mogu i da zaborave na životne poteškoće u kojima se nalaze zbog tjelesnog oštećenja”, rekao je Elmedin Jusić, predsjednik SRD SSL “Oko”.

Dodaje da na taj način, kroz sport, imaju i rezultate, a imaju i druženje, rekreaciju, jačanje starih prijateljstava i upoznavanje sa novim drugovima. Kao i u mnogim sportskim klubovima, i oni su zahvaljujući prvenstveno svojim sponzorima, privrednicima, većinom sa područja Visokog, ali i iz drugih gradova, uspješno realizovali sve sportske aktivnosti iz zacrtanog kalendara za prošlu godinu. Neizostavna je i podrška Gradske uprave Visoko, gdje su kroz javni poziv dobili podršku za održavanje 10. tradicionalnog turnira u govornom pikadu, tako da su i taj projekat uspješno realizovali.

“Ističem da smo mi, članovi Društva, dugogodišnji sportisti sa zavidnim rezultatima, da se mnogo zanimamo pikadom, kuglanjem, određeni članovi su i šahisti, tako da upražnjavamo sportske discipline koje su prilagođene slijepim i slabovidnim osobama”, pojasnio je.

Problemi sa kojima se Društvo “Oko” susreće su određeni resursi, nedostatak prostora za treninge, kao i za administrativne poslove, a tu je i nedostatak sportske opreme sa kojom bi se takmičili, sportskih rekvizita kao što je npr. pikado aparat.

“Sretan sam što imamo mnoge prijatelje, firme i kolektive, koji podržavaju naš rad kroz donacije i sponzorstva, a ne bih ih nabrajao da ne bih nekoga slučajno izostavio. Imamo jedan baner koji uradimo svake godine i na kojem istaknemo sve naše donatore i sponzore te putem elektronskih medija sve to plasiramo u javnost, a ovom prilikom bih se zahvalio svima koji na bilo koji način doprinose radu našeg Društva. S obzirom da je krenula 2024. godina, mi već imamo kalendar takmičenja za ovu godinu. Želimo da nastupimo na pozivnim turnira gdje smo nastupali i prošle godine, ali i na novim gdje bi se odazvali sportskim društima na njihove pozive za naše učešće. Tako evo već u februaru, 17. i 18, imamo Međunarodni turnir u govornom pikadu koji se održava u Bužimu, ali nažalost kao i ranije, nama problem predstavljaju finansijska sredstva za odlazak i učešće kako na ovom, tako i na ostalim turnirima. Bez njih teško možemo realizovati kalendar takmičenja i nastaviti sa nizom uspješnih rezultata te širenjem pozitivne priče o samom Društvu kao i o Visokom, kako smo to činili do sada. Tako da ovom prilikom pozivam sve zainteresovane pojedince, privredne subjekte, poslovne partnere, koji su nam pomagali u prethodnom periodu, ali i one nove koji bi se uključili u pomoć, da nas finansijski ili na drugi, njima shodan način podrže, kako bismo mogli da budemo ravnopravni u društvu i kako bismo mogli da se takmičimo. Javno dakle upućujem poziv uime Društva da se odazovu, a mogu se javiti putem naše oficijelne FB stranice ili meni lično na broj telefona 061 774 426”, poručio je Jusić.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO