Nedjelja, 23 Juna, 2024

Počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe u Federaciji Bosne i Hercegovine

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je i distribuirao određenu količinu četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe po kantonima  u Federaciji BiH.

Kao i dosadašnjih godina, to cjepivo je besplatno dostupno za cijepljenje prvenstveno zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH. Također, određena količina cjepiva dostupna je besplatno za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne skupine za cijepljenje protiv sezonske gripe, a to su: osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika, osobe s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, trudnice.

U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Određene količine cjepiva protiv gripe omogućavaju i kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine počinje od 6. novembra ove godine.

 – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak, 6. novembra, otvara svoja vrata i poziva svo zainteresirano stanovništvo, posebice osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, da se cijepe protiv sezonske gripe. Svi zainteresirani mogu se cijepiti svakog dana u periodu od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u obje organizacijske jedinice.

Obzirom na ograničenost u dostupnoj količini, termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija: Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru- Vukovarska 46 (Epidemiološka ambulanta, 036/382-106); Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu- Titova 9 (Epidemiološka ambulanta, 033/564-639)

Cijepljenje će trajati do isteka zaliha cjepiva.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i farmaceuta, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

povezani članci

Najnovije