Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Počelo drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u ZDK

Učenici osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojima se nastava odvija prema Nastavnom planu i programu na bosanskom i srpskom jeziku, jutros su se vratili u školske klupe.

Učenici koji se obrazuju prema NPiP na hrvatskom jeziku, odnosno u općinama Žepče i Usora u kojima ingerenciju nad osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne samouprave, u školske su klupe ponovo sjeli još početkom prošle sedmice. Oni su sedmicu ranije i otišli na zimski odmor, pred katolički Božić.

“U svoje školske prostore jutros se nisu samo vratili učenici i nastavnici dvije zeničke srednje škole – Druge gimnazije i Ekonomske škole, koje se nalaze u istoj zgradi, a koja je oštećena prilikom zemljotresa koji je pred Novu godinu zahvatio šire područje Grada Zenica. Te su škole na vrijeme zatražile i dobile saglasnost da realizaciju nastavnog procesa na početku drugog polugodišta započnu on-line, što im je i odobreno. Ekonomska škola je već počele radove na sanaciji, a i Druga gimnazija je dobila izvođača pa će i oni krenuti sa sanacionim radovima”, najavljuje ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona Mirza Mušija.

On napominje kako bi svi radovi na dvije spomnute zeničke srednje škole mogli biti okončani u narednih desetak dana pa se očekuje da se i učenici tih škola uskoro vrate u školske klupe.

povezani članci

Najnovije