Srijeda, 28 Februara, 2024

Planinarsko društvo “Visočica” dobilo novog Planinarskog vodiča A kategorije

Proteklog vikenda, nastavljene su aktivnosti Planinarskog saveza FBiH a koje se odnose na stvaranje što povoljnijih uslova za ugodan i siguran boravak planinara u planinama. Na području planine Visočica realizovan je ispit za Planinarske vodiče A kategorije – Ljetnje ture za potrebe Planinarskih društava/klubova članica PS FBiH.

Nakon što su kandidati prethodno završili Tečaj za vodiče i odstažirali potrebno vrijeme u navedenoj kategoriji, Komisija za ispit PS FBiH dala je pozitivnu ocjenu za 16 novih Planinarskih vodiča za zvanje “Planinarski vodič A kategorije – Ljetnje ture”. Svoje aktivnosti, djelovanje i napredovanje vodiči će nastaviti u matičnim planinarskim društvima/klubovima s ciljem poboljšanja sigurnosti i potrebnih uslova boravka planinara u planinama.

Novi vodiči dolaze iz 12 planinarskih društava/klubova i cijele Federacije BiH i to: PSD Zlatni ljiljan Sarajevo, PD Prenj Glogošnica 1979 Glogošnica, PD Skakavac Nahorevo, EPD Treskavička jezera Trnovo, PD Visočica Visoko, PD Klek Goražde, PD Konjuh Tuzla, PD Pogorelica Kiseljak, PS Neretvica – Sin Neretvica, PD Trebević Sarajevo, STK Sarajevo – planinarska sekcija i PD Tajan – Lisac Zenica.

“Ovu priliku korsitimo da iskažemo zahvalnost svim planinarskim društvima/klubovima koji su shvatili potrebnu edukacije i osposobljavanja vodičkog kadra i značaja uloge planinarskog vodiča u planini. Zahvaljujemo se i PD Planine iz Sarajeva koje je osiguralo potrebne uslove boravka i ispita za vodiče na PD Vrene na Tušilima”, poručio je predsjednik Komisije za planinarske vodiče Husein Šabić.

povezani članci

POPULARNO