Srijeda, 28 Februara, 2024

Pet savjeta kako spriječiti požare u vašem domu i kako provjeriti plinske instalacije

Stučnjaci tokom zimskih mjeseci upozoravaju na povećanu opasnost od požara. U BiH proteklih dana desila su se dva tragična. Na Palama su nastradali majka i dijete, dok je u naselju Binježevo jutros nastradao dvadesetsedmogodišnji muškarac dok je njegov otac teško povrijeđen u ekpsloziji plina.

Uzroci požara i eksplozija su u zimskim mjesecima neispravne plinske instalacije kao i neispravni uređaji za grijanje.

  1. Nikada ne ostavljajte kuhinju bez nadzora tokom kuhanja.

Potrebno je samo nekoliko sekundi da izbije požar. Ako iz bilo kojeg razloga trebate napustiti kuhinju, zamolite nekoga da pazi na hranu umjesto vas ili isključite sve dok se ne vratite. Prema statističkim podacima najčešći uzrok požara u domovima nalazi se u kuhinji.

  1. Pregledajte svoje izvore grijanja.

Kućni požari mogu se vrlo lako pokrenuti ako izvori grijanja u vašem domu ne rade ispravno. Budite sigurni da uvijek čistite filtere klima uređaja, držite grijače dalje od bilo čega što je zapaljivo i dajte ove stvari na provjeru jednom godišnje od strane stručnjaka.

  1. Pravilno skladištite sve zapaljive proizvode.

Sredstva za čišćenje u domaćinstvu i predmeti kao što su sprej za kosu ili krema za brijanje mogu biti veoma opasni ako su izloženi jakom izvoru toplote. Uvijek ih čuvajte  na hladnom mjestu dalje od grijača.

  1. Pazite na žice

Prije nego što nešto uključite u utičnicu, pokušajte da osigurate da žica nije pokidana ili sažvakana (u slučaju da imate kućnih ljubimaca koji trče okolo). Oštećene žice mogu predstavljati veliku opasnost od požara i potrebno ih je zamijeniti što je prije moguće. Također, imajte na umu da se žice zagrijavaju kada se koriste, pa provjerite položaj žica i izbjegavajte da ih provlačite ispod tepiha.

  1. Budite oprezni sa otvorenim plamenom.

Lijepo je imati svijeće upaljene u kući kako bi se stvorila romantična atmosfera ili  kamin koji će učiniti vaš dom još toplijim u hladnoj zimskoj večeri. Nećemo vam reći da u potpunosti izbjegavate svijeće i kamine, ali vas  upozoravamo da ih koristite sa mnogo opreza. Ako osjetite da vam se spava ugasite sve svoje svijeće, a ako imate kućne ljubimce, držite otvoreni plamen što je više moguće dalje od njihovog dohvata.

Sigurnost plinskih instalacija je ključna kako biste osigurali zaštitu od požara i drugih opasnosti. Evo nekoliko savjeta kako provjeriti plinske instalacije i spriječiti požar u domu:

         Redovno održavanje:

Provjeravajte plinske uređaje redovito prema uputama proizvođača.

Periodično servisirajte plinske uređaje od strane ovlaštenog servisera.

Ventilacija prostora:

Osigurajte dobru ventilaciju u prostorijama gdje se koriste plinski uređaji kako biste spriječili nakupljanje plinova.

Otvorite prozore ili vrata tijekom korištenja plinskih uređaja, posebice prilikom kuhanja.

Pravilno skladištenje plinskih boca:

Ako koristite plinske boce, čuvajte ih izvan doma, idealno na dobro prozračenom mjestu.

Držite boce podalje od izvora topline i direktne sunčeve svjetlosti.

Provjera curenja plina:

Koristite sapunicu ili specijalizirani detektor plina kako biste provjerili curenje plina oko spojeva i ventila.

Ako primijetite miris plina, odmah ugasite sve plinske uređaje, otvorite prozore, ne palite svjetla ili električne uređaje, i nazovite nadležnu službu za hitne intervencije.

Instalacija detektora dima i plina:

Postavite detektore dima i plina na strategijskim mjestima u vašem domu.

Redovito testirajte detektore i mijenjajte baterije prema uputama proizvođača.

Pratite plamen na plinskim uređajima:

Ako plamen na plinskim uređajima nije stabilan, već mijenja boju ili oblik, to može ukazivati na problem. Pozovite stručnjaka da pregleda uređaj.

Zamjena dotrajalih cijevi i spojeva:

Redovito pregledavajte cijevi i spojeve na plinskim uređajima. Ako primijetite pukotine, istrošenost ili druge oštećenja, odmah zamijenite dotrajale dijelove.

Obuka o pravilnom korištenju:

Edukacija članova domaćinstva o pravilnom korištenju plinskih uređaja i postupanju u hitnim situacijama ključna je za sigurnost.

Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o sigurnosti plinskih instalacija, uvijek se konzultirajte s ovlaštenim stručnjakom ili servisom. Plin je izuzetno zapaljiv i može predstavljati ozbiljnu prijetnju ako se ne koristi ispravno.

 RTV Visoko/N1 BiH

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO