Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Ovo nikada ne biste trebali raditi sa produžnim kablom, možete izazvati požar

Produžni kablovi nisu konstruisani kako bi izdržali pretjerano opterećenje struje, pa postoji rizik od pregrijavanja i požara ako ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci.

Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u domu.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla. Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabal. Ako koristite produžni kabal, redovno provjeravajte uređaje kako ne bi bili oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Kada je riječ o ostalim mjerama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki uređaji drže udaljeno od zida kako bi se izbjeglo zadržavanje toplote. Također, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji poslije danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može voditi ka požaru.

Izbjegavajte prekomjerno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste spriječili oštećenje u kablu. Nemojte koristiti oštećene utičnice na produžnom kablu. Ako primijetite oštećenja, odmah ih zamijenite ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabal odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrijavanje.

Postavite produžni kabal ondje gdje neće biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako koristite produžni kabal vani, osigurajte da je to odgovarajući, vodootporan kabal i držite utikače iznad nivoa tla kako bi se izbjegao kontakt s vlagom, piše Net.hr.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije